Hallal bélelt kellabda

Elkészítés módja
1. A kel foltos külső leveleit lefejtjük. Torzsáját óvatosan kimetsszük úgy, hogy a káposzta egyben maradjon. A fejet ezután erősen sós vízben kb. 15 percig áztatjuk, hogy az esetleg benne levő bogarak előbújjanak. Közben fölforralunk bő 4 deci vizet, az árpagyöngyöt beleszórjuk, megsózzuk, és kis lángon, lefödve kb. 35 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, 10-15 percre félretesszük.
2. A kelt az áztatás után váltott folyó vízben többször átöblítjük. Egy fazékban kb. 1,5 liternyi vizet forralunk. Megsózzuk, köménymaggal, majoránnával fűszerezzük, és a megtisztított hagymát is beledobjuk. Amikor forr, a káposztát óvatosan beleengedjük. Körülbelül 15 perc alatt, néhányszor megforgatva, félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Közben a halat földaraboljuk, ledaráljuk, majd a kihűlt árpagyönggyel, a tojásokkal meg a reszelt sajt kétharmadával összekeverjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, az apróra vágott petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük.
3. A kelt vékonyan kivajazott tepsire ültetjük, s leveleit úgy, hogy épek maradjanak, kíméletesen lehajtogatjuk. A káposzta tömör közepét kiemeljük, apróra vágjuk és a halas, árpagyöngyös töltelékbe keverjük, majd kb. az egyharmadát a káposzta közepére púpozzuk, és gömbölyűre formázzuk. Az első leveleket szorosan ráhajtjuk, töltelékkel körbetapasztjuk, s újból felhajtunk egy sor levelet. Addig folytatjuk, amíg a töltelékből és a kellevelekből tart. A végén szép kerekre igazítjuk, s a kellabdát 4-5 hústűvel rögzítjük.
4. A tejföllel meglocsoljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék reszelt sajttal meghintjük, és további 5-10 percig sütjük. Tálalás előtt negyedórán át pihentetjük, majd – akár a tortát – cikkekre vágva tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.