Burgonyás rétes „pörköltszafttal”
Elkészítés módja
1. A szalonnát apró (félcentis) kockákra vágjuk, nagy lábasba szórjuk. Az olajat ráöntjük, és kis lángon, kevergetve zsírját kissé kiolvasztjuk. Közben a hagymát finomra vágjuk, a szalonnára dobjuk. Kevergetve üvegesre sütjük. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával behintjük.
2. A paprikát és a paradicsomot apróra vágjuk. Ha lecsót használunk, azt is fel kell aprítani. Az előzőekhez adjuk. 6 deci vizet öntünk rá, megsózzuk, a Piros Arannyal ízesítjük.
3. A burgonyát megtisztítjuk, közepes (kb. 2 centis) kockákra vágjuk. A pörköltalapba szórjuk, lefedjük, és kis lángon 15-20 perc alatt puhára pároljuk, kissé szét is főzhetjük. (Nem baj, ha a lé nem lepi el teljesen, a gőzben is megpuhul.) Ha kész, a puha burgonyát szűrőlapáttal kiemeljük, és hűlni hagyjuk. Ezután az apró kockákra vágott zsemlét hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk.
4. Két konyharuhát megnedvesítünk, ezeken 4-4 réteslapot egymásra fektetünk. Közüket egy kevés zsemlemorzsával behintjük, olajjal meglocsoljuk. Felénk eső oldalukra egy vastagabb csíkban ráhalmozzuk a burgonyát (nem kell, hogy túl magas legyen). Feltekerjük, kiolajozott tepsibe fektetjük, tetejüket olajjal megkenjük.
5. Forró sütőben (kb. 200 °C) kb. 20 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Közben a pörköltalapot (amiben a krumpli főtt) addig forraljuk, míg kissé besűrűsödik.
6. A forró rétest 8-8 szeletre vágjuk, és a „pörköltszafttal” körüllocsoljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.