Borjúpörkölt – paprikás

Elkészítés módja
1. A szalonnát apró – nagyjából fél centis– kockákra vágjuk. A húst – miután inas, hártyás részeit lefejtettük – 2 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk.
2. Egy lábasban a szalonna zsírját 1-2 evőkanál olajat ráöntve kiolvasztjuk. Ha szalonna nélkül főzzük, akkor az olajat forrósítjuk föl. A hagymát a pörcösödő szalonnára vagy az olajra dobjuk, kevergetve kis lángon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. A fölaprított paprikát és paradicsomot beleszórjuk, a zúzott fokhagymával, a köménymaggal (eredetileg se fokhagyma, se kömény nem került bele, de ezekkel ízesebb), a sóval meg a paprikakrémmel ízesítjük. Egy kevés (kb. 1,5 deci) vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a hús ne főjön, hanem pörkölődjön-párolódjon. Akkor jó, ha a végére sűrű „szaftja” lesz.
3. Ez a borjúpörkölt, amiből úgy lesz paprikás, hogy levét tejfölös habarással sűrítjük. Ehhez a tejfölt a finomliszttel meg egy kevés hideg vízzel simára keverünk, a pörkölthöz öntjük, majd kevergetve 2-3 percig forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel, még jobb, ha tejszínnel hígítjuk.
4. Mindkettőhöz galuska illik köretnek.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.