Bejglitorta

Bejglitorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  2 dkg élesztő
•  0.25 dl tej
•  2 kiskanál kristálycukor
•  50 dkg finomliszt
•  25 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  25 dkg porcukor
•  3 tojássárgája
•  2 evőkanál rum
•  1 evőkanál tejföl
•  fél citrom reszelt héja
•  fél kiskanál só
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt
a töltelékekhez:
•  30-30 dkg darált dió és mák
•  30 dkg porcukor
•  15 dkg mazsola
•  1 citrom reszelt héja
•  2-3 csomag vaníliás cukor
•  0.5 dl rum
•  1 dl tej
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
•  1 tojás
a díszítéshez:
•  3 evőkanál sárgabaracklekvár
•  6-6 dkg őrölt mák és dió
•  porcukor

Elkészítés módja

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt! Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.

3. A tésztát 5 egyenlő (kb.22 dkg-os) részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb 12 perc alatt elősütjük.

4. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát fölgöngyöljük, a mákra tesszük, és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk, és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk, egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó kerekre nyújtott tésztalap.

5. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még megdíszítjük az oldalát.

6. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végiggörgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően, a kis csíkok ráragadnak.

A leírásban szereplő Bejglitorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bejgli recept, torta, bejgli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Bejglitorta recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #9678 2014. 12. 21. 22:45 Válasz

    Kedves Zsuzsa. A középső lap elősütésére két okból van szükség, hogy biztosan megsüljön és a szeleteknek tartást adjon, illetve sütés nélkül ne vegyen fel nedvességet a két töltelék között és emiatt még véletlenül se legyen "szalonnás" a végeredmény.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9677 2014. 12. 21. 18:08 Válasz

    Jól értelmezem kedves mesterszakács,hogy a középső lapot kell előre sütni?Erre miért van szükség?Ne maradjon nyers,ha nincs elősütve?

  3. admin
    admin #8248 2013. 12. 02. 08:42 Válasz

    Megtisztelő, nagyon köszönjük.

  4. Eperjesiné
    Eperjesiné #8247 2013. 12. 01. 23:18 Válasz

    Elállt a lélegzetem!Gyorsan a kedvencekhez tettem. :)))Köszönöm!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Bejglitorta recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #9678 2014. 12. 21. 22:45 Válasz

    Kedves Zsuzsa. A középső lap elősütésére két okból van szükség, hogy biztosan megsüljön és a szeleteknek tartást adjon, illetve sütés nélkül ne vegyen fel nedvességet a két töltelék között és emiatt még véletlenül se legyen "szalonnás" a végeredmény.

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9677 2014. 12. 21. 18:08 Válasz

    Jól értelmezem kedves mesterszakács,hogy a középső lapot kell előre sütni?Erre miért van szükség?Ne maradjon nyers,ha nincs elősütve?

  3. admin
    admin #8248 2013. 12. 02. 08:42 Válasz

    Megtisztelő, nagyon köszönjük.

  4. Eperjesiné
    Eperjesiné #8247 2013. 12. 01. 23:18 Válasz

    Elállt a lélegzetem!Gyorsan a kedvencekhez tettem. :)))Köszönöm!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.