Bejglitorta

Elkészítés módja
1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük ezalatt felfut. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután a tejes élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Kissé ragacsos marad, de így jó, nem kell bele több liszt! Folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi hogy rum helyet forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.
3. A tésztát 5 egyenlő (kb.22 dkg-os) részre osztjuk. Az egyiket jól meglisztezett gyúrólapon 26 cm átmérőjű körre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb 12 perc alatt elősütjük.
4. Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A máktöltelék felét vizes késsel elsimítjuk rajta. Egy másik tésztát is kinyújtunk a tortaforma méretére, a mákra tesszük. Ezt úgy a legkönnyebb, ha a tésztát fölgöngyöljük, a mákra tesszük, és kihengergetjük. A diótöltelék felét egyenletesen rámorzsoljuk, és vizes késsel elkenegetjük. A diókrémet is készíthetjük krémesebbre, de rumot már ne tegyünk bele, inkább 0,5 dl tejjel vagy főzőtejszínnel, illetve kb. 2 evőkanál sárgabaracklekvárral keverjük össze. Az elősütött tésztakorongot ráfektetjük. A maradék máktölteléket rásimítjuk, egy kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a dió másik fele, végül az utolsó kerekre nyújtott tésztalap.
5. A tetejét felvert tojással lekenjük, bő fél órán át meleg helyen pihentetjük. Ezután újból lekenjük, villával vagy hústűvel megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, de előtte még megdíszítjük az oldalát.
6. A díszítéshez a torta oldalát, miután a tortakarikából kiemeltük, lekvárral körbekenjük. Egy alufólialapra a mákból és a dióból váltakozva, kiskanállal kb. 0,5 cm széles kis csíkokat rakunk egymás mellé. A tortát ügyesen, alul felül megfogjuk, majd végiggörgetjük rajta, így a lekvárnak köszönhetően, a kis csíkok ráragadnak.
Kedves Zsuzsa. A középső lap elősütésére két okból van szükség, hogy biztosan megsüljön és a szeleteknek tartást adjon, illetve sütés nélkül ne vegyen fel nedvességet a két töltelék között és emiatt még véletlenül se legyen "szalonnás" a végeredmény.
Jól értelmezem kedves mesterszakács,hogy a középső lapot kell előre sütni?Erre miért van szükség?Ne maradjon nyers,ha nincs elősütve?
Megtisztelő, nagyon köszönjük.
Elállt a lélegzetem!Gyorsan a kedvencekhez tettem. :)))Köszönöm!