Zöldbabos tyúkgulyás

Zöldbabos tyúkgulyás recept
Hozzávalók
•  egy konyhakész kb. 2 kg-os tyúk
•  2 közepes vöröshagyma
•  6-8 dkg zsír vagy kb. 6 evőkanál olaj
•  1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika
• 
•  4 nagy burgonya (kb. 1.2 kg)
•  50 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
•  2-3 sárgarépa
•  1-2 zöldpaprika és paradicsom
•  3 gerezd fokhagyma
•  fél kiskanál őrölt fekete bors
•  1 evőkanál csemege gulyáskrém (a fele csípős is lehet)
•  2 kis pohár (3 dl) tejföl
•  1 evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A tyúkot 12 részre vágjuk. Ehhez először a combjait vágjuk le, amit a forgónál kettécsapunk. Ezután a hátára fektetjük, a mellénél szárnyasollóval szétvágjuk, kihajtjuk, majd a gerincénél kettécsapjuk. Az így kapott fél tyúkokról először levágjuk a szárnyakat, majd a melle részét vágjuk 3-3 részre.

2. A bográcsot közepesen erős tűz fölé állítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olvasztott zsíron (olajon) megfonnyasztjuk. A tyúkot hozzáadjuk, keverve, a bográcsot rázogatva fehéredésig pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük. Annyi – kb. 1 liter – vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk (indulásnak 1 csapott evőkanálnyit tegyünk bele), lefedjük. A lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és a tyúkot kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Közben elfövő levét pótoljuk.

3. A burgonyát 2,5 centis kockákra, a babot ugyanilyen hosszú darabokra, a répát karikákra vágjuk, és mindet a húshoz adjuk. Ha fagyasztott babbal készítjük, akkor azt elég 10-15 perc múlva hozzáadni. Ugyancsak belerakjuk a fölszeletelt paprikát és paradicsomot is. A zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük, majd annyi – kb. 2 liter – vizet öntünk rá, hogy az egészet jó ujjnyira ellepje.

4. Valamelyest erősebb tűz fölött (lejjebb engedjük a bográcsot) fölforraljuk, megsózzuk (1 csapott evőkanálnyit biztosan elbír). Azt is megtehetjük, hogy só helyett gulyáskrémmel ízesítjük, és akkor a végén meglátjuk, kell-e még sózni. Lefödjük, a lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és az ételt kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

5. A tejfölt a liszttel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a tyúkgulyást ezzel ízesítjük-sűrítjük. Pár percig kevergetve forraljuk, ha kell utánaízesítünk.

Zöldbabos tyúkgulyás recepthez fűződő történet, jótanács

10 deka finomlisztből és 1 tojásból készített csipetkét is szaggathatunk bele. A gulyás ízét csemege és csípős Piros Arannyal, Édes Annával, Erős Pistával és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Zöldbabos tyúkgulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.