Zöldbabos tyúkgulyás
Elkészítés módja
1. A tyúkot 12 részre vágjuk. Ehhez először a combjait vágjuk le, amit a forgónál kettécsapunk. Ezután a hátára fektetjük, a mellénél szárnyasollóval szétvágjuk, kihajtjuk, majd a gerincénél kettécsapjuk. Az így kapott fél tyúkokról először levágjuk a szárnyakat, majd a melle részét vágjuk 3-3 részre.
2. A bográcsot közepesen erős tűz fölé állítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olvasztott zsíron (olajon) megfonnyasztjuk. A tyúkot hozzáadjuk, keverve, a bográcsot rázogatva fehéredésig pirítjuk, majd a pirospaprikával meghintjük. Annyi – kb. 1 liter – vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk (indulásnak 1 csapott evőkanálnyit tegyünk bele), lefedjük. A lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és a tyúkot kb. 2 óra alatt puhára főzzük. Közben elfövő levét pótoljuk.
3. A burgonyát 2,5 centis kockákra, a babot ugyanilyen hosszú darabokra, a répát karikákra vágjuk, és mindet a húshoz adjuk. Ha fagyasztott babbal készítjük, akkor azt elég 10-15 perc múlva hozzáadni. Ugyancsak belerakjuk a fölszeletelt paprikát és paradicsomot is. A zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük, majd annyi – kb. 2 liter – vizet öntünk rá, hogy az egészet jó ujjnyira ellepje.
4. Valamelyest erősebb tűz fölött (lejjebb engedjük a bográcsot) fölforraljuk, megsózzuk (1 csapott evőkanálnyit biztosan elbír). Azt is megtehetjük, hogy só helyett gulyáskrémmel ízesítjük, és akkor a végén meglátjuk, kell-e még sózni. Lefödjük, a lángot mérsékeljük alatta (feljebb emeljük a bográcsot), és az ételt kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
5. A tejfölt a liszttel és egy kevés forró levessel simára keverjük, a tyúkgulyást ezzel ízesítjük-sűrítjük. Pár percig kevergetve forraljuk, ha kell utánaízesítünk.
Zöldbabos tyúkgulyás recepthez fűződő történet, jótanács
10 deka finomlisztből és 1 tojásból készített csipetkét is szaggathatunk bele. A gulyás ízét csemege és csípős Piros Arannyal, Édes Annával, Erős Pistával és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.