Palócleves

Palócleves recept
Hozzávalók
•  2 kg (kicsontozva kb. 1 kg) birka- vagy báránylapocka esetleg comb
•  2 nagy vöröshagyma
•  5 evőkanál olaj
•  1 púpozott evőkanál pirospaprika
• 
•  fél kiskanál őrölt köménymag
•  4 gerezd fokhagyma
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  1-2 babérlevél
•  1-1.2 kg burgonya
•  50-60 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
•  3 dl tejföl (a fele főzőtejszín is lehet)
•  1 evőkanál finomliszt
•  fél citrom leve vagy kb. 1 kiskanál tárkonyecet
•  1 csokor kapor

Elkészítés módja

1. Kevés helyen kapni konyhakész birkát vagy bárányt, így a csontozással kezdjük a munkát. Ezután a lapockát megmossuk, hártyáját, inas részeit lefejtjük, és a húst körülbelül 2-2,5 centis kockákra vágjuk.

2. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, és egy bográcsban, közepesen erős tűz fölött az olajon kevergetve megfuttatjuk. A húst rádobjuk, keverve-rázogatva fehéredésig sütjük, majd a pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük. Egy kevés vízzel azonnal fölöntjük nehogy a paprika megégjen, megsózzuk (kezdjünk 1 kiskanálnyival), és az őrölt köménnyel, a zúzott fokhagymával, a csípős Piros Arannyal meg a babérlevéllel fűszerezzük. Lefödve, kis láng fölött 1-1,5 óra alatt (a bárány hamarabb, a birka hosszabb időn át puhul) majdnem puhára pároljuk. Ha közben zsírjára sül, levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk.

3. Közben a burgonyát meghámozzuk, és mintha gulyáslevest készítenénk, kockákra vágjuk, majd a zöldbabbal együtt (ha a bab fagyasztott, akkor 10-15 perccel később kell hozzáadni) a húshoz adjuk. Annyi– kb. 2,5 liter – vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk. Kb. 1 púpozott kiskanálnyi sót szórunk bele és erősebb tűz fölött (a bográcsot lejjebb téve) fölforraljuk. Kis rést hagyva lefödjük, a tüzet mérsékeljük alatta (visszaemeljük a bográcsot), és kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Amikor kész, utánafűszerezzük.

4. A tejfölt a liszttel simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a levest ezzel sűrítjük. 1-2 percig forraljuk, majd a citrom levével vagy a tárkonyecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, végül a fölaprított kaporral fűszerezzük.

Palócleves recepthez fűződő történet, jótanács

A leves ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, pörköltízesítővel és csemege Piros Arannyal is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Palócleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, palócleves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.