Wellington-halpecsenye

Wellington-halpecsenye  recept
Hozzávalók
•  60 dkg bőr- és szálkamentes halfilé (tengeri halfilé- harcsa- afrikai harcsa- fogas- lazac stb.)
•  1 kiskanál só
•  4 evőkanál olaj
•  2 csomag fagyasztott leveles vajastészta (1 kg)
•  egy kevés finomliszt a nyújtáshoz
a gombapéphez:
•  40 dkg csiperkegomba
•  1 közepes vöröshagyma
•  6 dkg vaj
•  1 mokkáskanál só
•  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
•  2 evőkanál zsemlemorzsa
•  2 tojás
•  fél csokor petrezselyem
•  1 tojás a lekenéshez
a mártáshoz:
•  50 dkg halcsont vagy alaplének való apró hal
•  1 vöröshagyma
• 
•  1.5 kiskanál jóféle pirospaprika
•  1-1 dl tejföl és főzőtejszín
•  2 evőkanál finomliszt
•  fél csokor kapor
•  10 dkg apró rákfarok (fagyasztott vagy konzerv is lehet)

Elkészítés módja

1. A halat kissé lapjában 8 egyforma szeletre vágjuk, megsózzuk, a megforrósított olajon oldalanként kb. 2 perc alatt elősütjük, majd lecsöpögtetve félrerakjuk.

2. A gombapéphez a hagymát finomra aprítjuk, az olvasztott vajon megfonnyasztjuk. Az apróra vágott gombát hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Zsírjára sütjük, a tűzről lehúzva a tojást beledolgozzuk. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a morzsát hozzáadjuk.

3. A mártáshoz a halcsontokat a fölszeletelt hagymával lábasba rakjuk, szűk 1 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, 25-30 percig főzzük, majd beletesszük a pirospaprikát is. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, az alaplevet ezzel sűrítjük. Végül átszűrjük, a finomra vágott kaporral fűszerezzük, és belekeverjük a rákot is.

4. A fölengedett vajastésztát enyhén lisztezett gyúrólapon egyenként 0,5 centi vastagra, 40x20 centisre lapítjuk. 4-4, kb. 20x10 centis halformára vágjuk úgy, hogy a fele 1 centivel nagyobb legyen mint a többi. (A hal-formát érdemes előre kivágni egy kartonpapírból, amit a tésztára fektetünk, mert így lehet igazán szépen dolgozni vele.) A kisebbeket sütőlemezre rakjuk, felvert tojással lekenjük, a fele gombapépet ráhalmozzuk, erre kerül az elősütött hal, majd a maradék gombapép. Tojással újra lekenjük (a gombapépet is), a nagyobbik halformát ráborítjuk. A tésztaszélek találkozásánál lenyomkodjuk. Tojással lekenjük, ollóval „pikkelyeket” csipkedünk rá, szemet is vágunk neki. A leeső tésztából szájat és uszonyokat is formálhatunk, amiket a halra tapasztunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal ( kb. 200 °C) 20-25 percig sütjük.

5. Forrón, a rákos paprikás mártással körülöntve tálaljuk. Ropogós tésztája laktató, külön köret nem kell hozzá.

A leírásban szereplő Wellington-halpecsenye recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.