Vezeklő vadász vadlibája Tokody módra
Elkészítés módja
1. A libamellet kicsontozzuk, az így kapott húsnak kb. 70 dekának kell lennie. A zöldséget és a nagyobbik hagymát megtisztítjuk, fölkarikázzuk és fazékba szórjuk. A húst ráfektetjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. A babérral meg a borssal fűszerezzük, megsózzuk, lefödve, kis lángon kb. 45 percig főzzük, ezalatt a zöldség biztosan megpuhul. Ha a hús ezalatt nem is lesz vaj puha, nem baj, hiszen még sütni is kell.
2. Amíg készül, a gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a kisebbik hagymát nagyon finomra vágjuk. A fele olajat megforrósítjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A gombát hozzáadjuk, és 6-8 percig, pontosabban míg a leve el nem fő, kevergetve pirítjuk. A rizst a hagyományos módon megpároljuk.
3. A kész vadlibamelleket kiemeljük, ha kihűltek bőröstől ledaráljuk. Levéből a fele zöldséget szűrőkanállal kiemeljük, a húshoz adjuk, ahogyan a pirított gombát és a rizst is. A tojásokkal összedolgozzuk vigyázva, nehogy a zöldségek összetörjenek. Ha kell utánasózzuk, majd a masszát kiolajozott tepsiben, egyenletes vastag „cipóvá” formáljuk úgy, mint az egyben sült vagdaltat szokás.
4. A tetejét vékonyan zsemlemorzsával behintjük, majd 3 deci tejföllel lekenjük. Közepesen forró sütőben (180-200 °C) kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Visszamaradó zöldséges levét áttörjük. A maradék olajból a liszttel és a cukorral - ettől egy kissé karamellizálódik- zsemleszínű rántást készítünk, a zöldségpürét ráöntjük. Pár percig forraljuk, ha kell utánasózzuk, cukrozzuk, végül a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, az 5 deci tejfölt is hozzáadjuk, és épp csak felforraljuk.
5. A zöldséges rizses vadlibavagdaltat fölszeleteljük, a tejfölös zöldséges mártással körülöntjük. Burgonyakrokett (receptjét lásd. külön), esetleg spagetti illik köretnek hozzá.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.