Vezeklő vadász vadlibája Tokody módra

Vezeklő vadász vadlibája Tokody módra recept
Hozzávalók
•  2 fagyasztott vadlibamell (kb.1 kg)
•  1.5 kg vegyes zöldség (petrezselyemgyökér és sárgarépa – még jobb a karotta)
•  1 nagy és 1 kicsi vöröshagyma
•  5-6 babérlevél
•  1 kiskanál egész bors (fekete is fehér is lehet)
•  kb. 1 csapott kiskanál só
•  25 dkg csiperkegomba
•  6-8 evőkanál olaj (6-8 dkg zsír is lehet)
•  10 dkg rizs
•  2 tojás
•  1 evőkanál zsemlemorzsa
•  8 dl tejföl
•  1 közepes citrom leve
•  2 csapott evőkanál kristálycukor
•  kb. 3 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  2 evőkanál olaj vagy 2 dkg zsír

Elkészítés módja

1. A libamellet kicsontozzuk, az így kapott húsnak kb. 70 dekának kell lennie. A zöldséget és a nagyobbik hagymát megtisztítjuk, fölkarikázzuk és fazékba szórjuk. A húst ráfektetjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. A babérral meg a borssal fűszerezzük, megsózzuk, lefödve, kis lángon kb. 45 percig főzzük, ezalatt a zöldség biztosan megpuhul. Ha a hús ezalatt nem is lesz vaj puha, nem baj, hiszen még sütni is kell.

2. Amíg készül, a gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a kisebbik hagymát nagyon finomra vágjuk. A fele olajat megforrósítjuk, a hagymát megfonnyasztjuk rajta. A gombát hozzáadjuk, és 6-8 percig, pontosabban míg a leve el nem fő, kevergetve pirítjuk. A rizst a hagyományos módon megpároljuk.

3. A kész vadlibamelleket kiemeljük, ha kihűltek bőröstől ledaráljuk. Levéből a fele zöldséget szűrőkanállal kiemeljük, a húshoz adjuk, ahogyan a pirított gombát és a rizst is. A tojásokkal összedolgozzuk vigyázva, nehogy a zöldségek összetörjenek. Ha kell utánasózzuk, majd a masszát kiolajozott tepsiben, egyenletes vastag „cipóvá” formáljuk úgy, mint az egyben sült vagdaltat szokás.

4. A tetejét vékonyan zsemlemorzsával behintjük, majd 3 deci tejföllel lekenjük. Közepesen forró sütőben (180-200 °C) kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük. Visszamaradó zöldséges levét áttörjük. A maradék olajból a liszttel és a cukorral - ettől egy kissé karamellizálódik- zsemleszínű rántást készítünk, a zöldségpürét ráöntjük. Pár percig forraljuk, ha kell utánasózzuk, cukrozzuk, végül a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, az 5 deci tejfölt is hozzáadjuk, és épp csak felforraljuk.

5. A zöldséges rizses vadlibavagdaltat fölszeleteljük, a tejfölös zöldséges mártással körülöntjük. Burgonyakrokett (receptjét lásd. külön), esetleg spagetti illik köretnek hozzá.

A leírásban szereplő Vezeklő vadász vadlibája Tokody módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (vadas) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.