Vasutas szelet

Vasutas szelet recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  4 tojássárgája
•  20 dkg kristálycukor
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  2-2.5 dl tej
•  1 csomag sütőpor
•  30 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt vagy tönkölyliszt is lehet)
•  2 evőkanál keserű kakaópor
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
•  6-8 evőkanál sárgabaracklekvár
a habhoz:
•  4 tojásfehérje
•  1 evőkanál citromlé
•  30 dkg kristálycukor
a díszítéshez:
•  5-6 dkg reszelt tejcsokoládé

Elkészítés módja

1. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) margarinnal tovább dolgozzuk, majd 2 deci tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk. A masszát kettéosztjuk, egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.

2. Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit margarinnal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Ha túl sűrű lenne a tészta, egy kevés tejjel hígíthatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük.

3. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét egy kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, kemény habbá verjük, a citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak kb. a feléig érjen, és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, hogy az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle.

4. Ezt a habot a lekvárral megkent tésztára simítjuk, a már éppen csak meleg (50-60 °C -os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át sütjük, pontosabban szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Tetejét reszelt csokoládéval díszítjük.

A leírásban szereplő Vasutas szelet recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.