Vasutas szelet

Elkészítés módja
1. A tojások sárgáját a cukorral, elektromos habverővel 4-5 perc alatt fehéredésig, habosra keverjük. A puha (szobahőmérsékletű) margarinnal tovább dolgozzuk, majd 2 deci tejet és a sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk. A masszát kettéosztjuk, egyik felét a kakaóval sötétre színezzük.
2. Egy kb. 30x25 centis peremes tepsit margarinnal kikenünk, majd a kétszínű tésztát evőkanállal, felváltva (egy sárga, egy kakaós) beleszaggatjuk. Ha túl sűrű lenne a tészta, egy kevés tejjel hígíthatjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a sütőt a legkisebb lángra (50-60 °C) állítjuk. A tészta tetejét a lekvárral egyenletesen megkenjük.
3. Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét egy kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, kemény habbá verjük, a citromlevet és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. Egy nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak kb. a feléig érjen, és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, hogy az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle.
4. Ezt a habot a lekvárral megkent tésztára simítjuk, a már éppen csak meleg (50-60 °C -os) sütőbe toljuk, ahol a habot kb. 50 percen át sütjük, pontosabban szárítjuk. Ha kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Tetejét reszelt csokoládéval díszítjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.