Variációk vagdaltra
Elkészítés módja
1. A céklás vagdalthoz a burgonyát héjában megfőzzük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd áttörjük. A darált hússal és a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.
2. A jól lecsöpögtetett céklát apró kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. A tejföllel és a lecsöpögtetett kapribogyóval a vagdalt masszájába keverjük. Egy talkedli-, más néven tükörtojássütőt olajjal kikenünk, és mélyedéseit jó 1-1 evőkanálnyi masszával megtöltjük. Közepes lángon, oldalanként kb. 3 perc alatt pirosra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
3. Süthetjük a hagyományos módon, serpenyőben is: jó 1 evőkanálnyi masszát az olajra halmozunk, egy kicsit szétterítjük a kanállal, és így sütjük meg. Utóbbi esetben 5-6 vagdaltat tudunk sütni egyszerre, de érdemes először csak egyet készíteni, mert ha lágy lenne – a serpenyő nem tartja meg a vagdalt formáját úgy mint a talkedlisütő –, akkor keverhetünk még a masszájába 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is.
4. A stefánia vagdalthoz a húst csíkokra vágjuk, kis lyukú tárcsán ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk a petrezselyemmel együtt, és egy serpenyőben, az olajban, közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. A húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt (kivéve a főtt tojást), majd alaposan összegyúrjuk.
5. A masszát elfelezzük, zsemlemorzsával behintett gyúrólapra tesszük és egyenként, nedves vagy a morzsába mártott kézzel kb. 25 centi hosszú, ujjnyi vastag téglalappá lapítjuk. Kezünk élével a közepüket kissé kimélyítjük, ide kerülnek egymás mellé a főtt tojások. A tojások mindkét oldalából célszerű egy kis szeletet levágni, így jobban egymáshoz simulnak.
6. A húsos masszát mindkét oldalról a tojásokra hajtjuk, elsimítjuk, és a morzsában kissé meghempergetjük, nehogy sütés közben a rudak szétnyíljanak. Egy kb. 25x20 centis tepsit kiolajozunk, a vagdaltakat belefektetjük. Tetejüket olajjal megkenjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 pecig sütjük. Felszeletelve, hidegen, melegen egyaránt finom. Előbbi esetben salátával, utóbbiban burgonyapürével kínáljuk.
7. Darált pulykacombfiléből ugyanígy készíthetjük. A vagdalt masszáját csemege vagy csípős Piros Arannyal is ízesíthetjük.
8. A zabpelyhes húsgombóchoz a leveskockát vagy az ételízesítőt 5 deci vízben fölforraljuk. A zabpelyhet beleszórjuk, a tűzről lehúzzuk, lefedjük, 30-40 percen át duzzadni és hűlni hagyjuk. Ezután kifacsarjuk akár az áztatott zsemlét, a hússal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd együtt egy serpenyőben, a megforrósított olajon 1-2 perc alatt kissé megfuttatjuk. A húsos masszához keverjük.
9. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és a zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban 5-6 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsöpögtetjük. Melegen burgonyapürével, hidegen salátával kínáljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.