Variációk vagdaltra

Variációk vagdaltra recept
Hozzávalók
a céklás vagdalthoz:
•  1 közepes burgonya
•  40 dkg darált sertéshús
•  2 tojás
•  1 csapott kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  15 dkg céklasaláta (lé nélkül mérve)
•  1 kisebb vöröshagyma
•  1 dl tejföl
•  2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
a sütéshez:
•  3-4 evőkanál olaj
a stefánia vagdalthoz:
•  1 kg darált sertés- vagy borjúhús (lapocka vagy comb)
•  1 közepes vöröshagyma
•  1 csokor petrezselyem
•  3 evőkanál olaj
•  2 dl zsemlemorzsa
•  2.5 dl főzőtejszín
•  2 tojás
•  2 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
•  1 csapott evőkanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika
•  1 kiskanál majoránna
•  8 főtt tojás
a formáláshoz:
•  4-5 evőkanál zsemlemorzsa
a sütéshez:
•  5-6 evőkanál olaj
a zabpelyhes húsgombóchoz:
•  2 marhahús- vagy tyúkhúsleveskocka de lehet 1 csapott evőkanál ételízesítő por is
•  10 dkg zabpehely
•  40 dkg darált sertéshús
•  1 tojás
•  kb. fél kiskanál só
•  1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 kisebb

Elkészítés módja

1. A céklás vagdalthoz a burgonyát héjában megfőzzük, kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd áttörjük. A darált hússal és a tojásokkal összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk.

2. A jól lecsöpögtetett céklát apró kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. A tejföllel és a lecsöpögtetett kapribogyóval a vagdalt masszájába keverjük. Egy talkedli-, más néven tükörtojássütőt olajjal kikenünk, és mélyedéseit jó 1-1 evőkanálnyi masszával megtöltjük. Közepes lángon, oldalanként kb. 3 perc alatt pirosra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

3. Süthetjük a hagyományos módon, serpenyőben is: jó 1 evőkanálnyi masszát az olajra halmozunk, egy kicsit szétterítjük a kanállal, és így sütjük meg. Utóbbi esetben 5-6 vagdaltat tudunk sütni egyszerre, de érdemes először csak egyet készíteni, mert ha lágy lenne – a serpenyő nem tartja meg a vagdalt formáját úgy mint a talkedlisütő –, akkor keverhetünk még a masszájába 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is.

4. A stefánia vagdalthoz a húst csíkokra vágjuk, kis lyukú tárcsán ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk a petrezselyemmel együtt, és egy serpenyőben, az olajban, közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk. A húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt (kivéve a főtt tojást), majd alaposan összegyúrjuk.

5. A masszát elfelezzük, zsemlemorzsával behintett gyúrólapra tesszük és egyenként, nedves vagy a morzsába mártott kézzel kb. 25 centi hosszú, ujjnyi vastag téglalappá lapítjuk. Kezünk élével a közepüket kissé kimélyítjük, ide kerülnek egymás mellé a főtt tojások. A tojások mindkét oldalából célszerű egy kis szeletet levágni, így jobban egymáshoz simulnak.

6. A húsos masszát mindkét oldalról a tojásokra hajtjuk, elsimítjuk, és a morzsában kissé meghempergetjük, nehogy sütés közben a rudak szétnyíljanak. Egy kb. 25x20 centis tepsit kiolajozunk, a vagdaltakat belefektetjük. Tetejüket olajjal megkenjük, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 40 pecig sütjük. Felszeletelve, hidegen, melegen egyaránt finom. Előbbi esetben salátával, utóbbiban burgonyapürével kínáljuk.

7. Darált pulykacombfiléből ugyanígy készíthetjük. A vagdalt masszáját csemege vagy csípős Piros Arannyal is ízesíthetjük.

8. A zabpelyhes húsgombóchoz a leveskockát vagy az ételízesítőt 5 deci vízben fölforraljuk. A zabpelyhet beleszórjuk, a tűzről lehúzzuk, lefedjük, 30-40 percen át duzzadni és hűlni hagyjuk. Ezután kifacsarjuk akár az áztatott zsemlét, a hússal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A vöröshagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd együtt egy serpenyőben, a megforrósított olajon 1-2 perc alatt kissé megfuttatjuk. A húsos masszához keverjük.

9. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, és a zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő, forró olajban 5-6 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsöpögtetjük. Melegen burgonyapürével, hidegen salátával kínáljuk.

A leírásban szereplő Variációk vagdaltra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.