Vajaskifli

Elkészítés módja
1. Az öregtésztát áttesszük egy tálba, és ha van időnk, hagyjuk egy kicsit állni, hogy átvegye a szoba melegét. 2 deci langyos vizet ráöntünk, az élesztőt rámorzsoljuk, a cukrot rászórjuk, majd 20 deka lisztet is hozzáadunk. Egy fakanállal vagy akár kézi robotgéppel simára keverjük. Nagyjából galuskatészta sűrűségű tészta lesz belőle, amit letakarunk, és meleg helyen kb.1 órán át kelesztjük.
2. A maradék lisztet a tejporral és a sóval összeforgatjuk, az előző kovászra öntjük. A maradék kb.1 deci langyos vizet ráöntjük, az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, és jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, kissé hólyagos tészta lesz belőle. Letakarva meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, azután finoman átgyúrjuk, és újabb kb. 45 percen át kelesztjük.
3. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 45x45 centis lappá nyújtjuk. 3x3 (15x15 centis) négyzetre vágjuk, amiket átlósan elfelezünk. Átlós széle (ez a leghosszabb, kb. 22 centis oldala) felől a csúcsa felé feltekerjük, majd kifli formájúra hajlítjuk, és meglisztezett tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket vizes ecsettel lekenjük, meleg helyen kb. 45 percen át kelesztjük.
4. Végül vizes ecsettel újra lekenjük – nagyszemű sót is szórhatunk rá –, és előmelegített gőzös sütőben (a sütő aljába kis tálkában vizet teszünk), a középső rácsra téve, nagy lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 25 percig sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.