Vajas tésztában sült borjújava libamájjal

Elkészítés módja
1. Egy liter hideg vízben feloldunk 1 nagy evőkanál sót. A borjúgerinc hártyáit éles késsel levágjuk, majd négy egyenlő részre vágjuk a húst, egy magas peremű edénybe tesszük és ráöntjük a sós vizet.
2. Elkészítjük a mártást. A sütőt 180 fokra állítjuk és megpirítjuk benne a bojrucsontokat. ( kb. 25 perc) Közben fazékban cukrot karamellizálunk és ha elkészült, felöntjük a vörösborral. A megpirult csontokról leöntjük a kisült zsírt. A csontokat a fazékba tesszük, hozzáadjuk a mártás alkotóit és felengedjük hideg vízzel. Lassú tűzön gyöngyöztetjük 12 órán át. Időnként leszedjük a tetején képződő zsírt és pótoljuk az elfőtt folyadékot.
Amint elkészült leszűrjük, lábasba öntjük és megint forrásba hozzuk. Összesen 4 dl mártásra van szükségünk. Kevés vízzel elkeverjük a keményítőt, majd besűrítjük vele a mártást. Legvégül a tűzről lehúzva kockázott hideg vajat dolgozunk bele, habverővel kevergetve. Hogy ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.3. A körethez a sütőtököt egészben megsütjük, húsából karalábévájóval golyókat formázunk. A céklát alufóliába csomagoljuk, sütőben 160 fokon addig sütjük, míg a húsvilla lazán át nem szalad rajta. A burgonyát kiskéssel hordó alakúra formázzuk és sós vízben puhára főzzük. Kisütött vajban átforgatjuk a burgonyát és tálalásig félretesszük. A megsült cékla héját eltávolítjuk, karalábévájóval szintén kis golyókat vájunk belőle. Vajon átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
4. A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk. A húsról leöntjük a vizet és leszárítjuk. A májat 4 szeletre vágjuk, serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát, majd félretesszük. A húst megborsozzuk és a májból kisült zsíron körbepirítjuk minden oldalát. Amint készre sült a hús, konyhai papírtörlőre szedjük és tetejükre 1 szelet sült májat teszünk.
5. A kiolvadt leveles tésztát 4 egyenlő részre felvágjuk, lisztezett asztalon 1 cm vastag négyzet alakra kinyújtjuk. Közepére tesszük a húst, tetején a májjal és a tészta sarkait összeillesztve „becsomagoljuk”.
6. Az így kapott négy batyut felvert tojássárgájával bekenjük. A sütőt 160 fokra állítjuk és a tepsibe helyezett batyukat 15 percig sütjük. A forró köretekkel és mártással tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.