Gidasült (kecskesült)

Gidasült (kecskesült) recept
Hozzávalók
•  egy fiatal kecske combja egészben (kb. 2.4 kg)
•  20 dkg füstölt szalonna
•  1 nagy fej fokhagyma
•  5 evőkanál grillpác fűszerkeverék (másféle fűszerkeverék is lehet például magyaros grill provence-i)
•  8 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A combról a faggyús, inas részeket levágjuk, majd a húst megmossuk, leszárogatjuk. A lábszár végződésénél a húst körbevágjuk, különben sütéskor összezsugorodik. Ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor jó, ha lefagyasztjuk, mert azáltal, hogy majd felengedjük, a húsa puhul, olyan mintha előérlelnénk.

2. A szalonnát 0,5 centi vastag hasábokra vágjuk, és a húst alul-felül a rostokkal párhuzamosan sűrűn megtűzdeljük vele. Ehhez a művelethez egy speciális konyhai eszközt használunk, a spékelőtűt. Ennek hiányában a combot keskeny késsel felszúrjuk, és a lefagyasztott (különben hajlik, nem lehet a lyukba bújtatni) szalonnacsíkokat beletűzzük. A kecske húsa kevesebb zsiradékot tartalmaz, ezért szalonna nélkül élvezhetetlenül kiszáradhat.

3. A fokhagymát megtisztítjuk, a gerezdeket félbevágjuk, a húsba nyomkodjuk (tűzdeljük). Ezután a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük, olajjal körben meglocsoljuk, és hűtőszekrényben 2 napon át így érleljük.

4. Végül tepsire fektetjük, olajával meglocsoljuk, a megmaradt szalonnát és bőrkét rádobjuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 1 óra 30 percen át sütjük. Közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk, a pecsenyét pedig többször megforgatjuk. Se víz nem kell alá, sem fólia a tetejére; a pecsenye végig süljön, ne csak párolódjon. Ahányszor a teteje túlzottan pirul, a combot csak megfordítjuk, így biztosan nem ég meg.

5. Ha kész, 10 percig pihentetjük, majd rostjaira merőlegesen – általában nagy csontjával párhuzamosan – fölszeleteljük. Akkor jó, ha a hús közepe rózsaszínű, de nem véres, és apró szalonnakockák látszanak a vágásfelületen. Zsírjával meglocsolva-fényezve tálaljuk.

A leírásban szereplő Gidasült (kecskesült) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.