Túrógombóc

Túrógombóc recept
Hozzávalók
•  2 tojás
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  50 dkg tehéntúró
•  4 csapott evőkanál búzadara
• 
•  4 evőkanál zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
•  2 dl tejföl
a tetejére:
•  2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés módja

1. A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal (margarinnal) simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.

2. Ezalatt a maradék vajat (margarint) fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, fakanállal szorgalmasan keverve kb. 2 perc alatt aranysárgára pirítjuk benne.

3. Egy nagyobbacska lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A túrós masszából vizes kézzel kb. 15 kis gombócot formálunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a „gyöngyöző forrású” vízben.

4. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 8-10 percig kell főzni őket. Végül szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük 10-15 másodpercre, így kívül hirtelen egy kérget kapnak s később sem esnek szét.

5. Jól lecsöpögtetjük, a morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk; aki szereti, porcukrot is szitálhat rá.

A leírásban szereplő Túrógombóc recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (túrógombóc) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Túrógombóc recept - 1 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #868 2013. 02. 27. 14:15 Válasz

    Mai ebéd: pipa! :) Igazán egyszerű és nagyszerű, kizárólag a szó pozitív értelmében!
    Bár nekem az állaga kelleténél kicsit puhább, szétesősebb lett, de feltételezem, hogy a túl kicsi tojás lehetett az oka. De az ízéből ez mit sem von le! :)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Túrógombóc recept - 1 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #868 2013. 02. 27. 14:15 Válasz

    Mai ebéd: pipa! :) Igazán egyszerű és nagyszerű, kizárólag a szó pozitív értelmében!
    Bár nekem az állaga kelleténél kicsit puhább, szétesősebb lett, de feltételezem, hogy a túl kicsi tojás lehetett az oka. De az ízéből ez mit sem von le! :)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.