Túrógombóc

Elkészítés módja
1. A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal (margarinnal) simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.
2. Ezalatt a maradék vajat (margarint) fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, fakanállal szorgalmasan keverve kb. 2 perc alatt aranysárgára pirítjuk benne.
3. Egy nagyobbacska lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A túrós masszából vizes kézzel kb. 15 kis gombócot formálunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a „gyöngyöző forrású” vízben.
4. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 8-10 percig kell főzni őket. Végül szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük 10-15 másodpercre, így kívül hirtelen egy kérget kapnak s később sem esnek szét.
5. Jól lecsöpögtetjük, a morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk; aki szereti, porcukrot is szitálhat rá.
Mai ebéd: pipa! :) Igazán egyszerű és nagyszerű, kizárólag a szó pozitív értelmében!
Bár nekem az állaga kelleténél kicsit puhább, szétesősebb lett, de feltételezem, hogy a túl kicsi tojás lehetett az oka. De az ízéből ez mit sem von le! :)