Triplán csokoládés sajttorta

Triplán csokoládés sajttorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  25 dkg finom csokoládés vagy kakaós keksz
•  6 evőkanál (6-7 dkg) sózatlan fölolvasztott vaj
a forma kikenéséhez:
•  1-2 dkg sózatlan fölolvasztott vaj
a krémhez:
•  90 dkg natúr krémsajt (a nálunk kaphatóak közül a mascarpone a legjobb hozzá)
•  3 dl (28-30 dkg) kristálycukor
•  fél kiskanál só
•  4 nagy tojás
•  2 dl (200 gramm) tejföl (tisztán mérve)
•  20 dkg olvasztott félédes csokoládé (legjobb ha a fele tej- a fele étcsoki)
a tálaláshoz:
•  3 dl habtejszín
•  2 evőkanál kristálycukor
•  2 evőkanál keserű kakaópor

Elkészítés módja

1. A kekszet gyorsvágógépben vagy turmixgépben addig aprítjuk, míg finom morzsa nem lesz belőle, majd az olvasztott vajjal összedolgozzuk. Egy 26 centi átmérőjű csatos tortaformát kivajazunk, és körben a falához sütőpapírt tapasztunk úgy, hogy pár centivel magasabb legyen a formánál. A kekszes masszát egyenletesen az aljába nyomkodjuk úgy, hogy ne legyen pereme. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 8-10 perc alatt elősütjük.

2. A krémsajtot a cukorral és a sóval, elektromos habverővel habosra keverjük. A tojásokat egyenként beleütve tovább habosítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott csokoládét. Az elősütött tésztára öntjük. Sütőpapírból kivágunk egy 24 centis kerek lapot, vékonyan megvajazzuk, és a csokis sajtkrémre fektetjük. Ez azért kell, mert sütés közben megvédi a krémet, hogy az a tetején egy vastagabb kérget kapjon.

3. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150 °C; légkeveréses sütőben 140 °C) 1 óra 15 percen át sütjük. A sajtkrém ezalatt szépen megemelkedik, túlnő a formán, ezért kellett azt sütőpapírral megmagasítani. Állaga rezgős, olyan, mint egy tökéletes felfújt, de nem kell tovább sütni, így kész! Ekkor a sütőt elzárjuk, a tortáról a sütőpapírt óvatosan leemeljük, de a tésztát a zárt sütőben hagyjuk kihűlni. Egy éjjelen át letakarva hűtőszekrényben dermesztjük.

4. Másnap a formát és a sütőpapírt leemeljük róla, és a tortát ügyesen egy nagy kerek tálra vagy tányérra csúsztatjuk. Tapasztalni fogjuk, hogy a torta eredeti méretére visszaesett, de ez nem jelent hibát, így természetes! A tetejére való tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a cukrot, majd a kakaóport adjuk hozzá. Egyenletesen a tortára simítjuk, de az is jó, ha csillagcsöves habzsákba töltjük, és így díszítjük vele a torta tetejét. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

Triplán csokoládés sajttorta recepthez fűződő történet, jótanács

Még „ütősebb”, ha a tetejét először olvasztott csokoládéval vonjuk be nagyon vékonyan úgy, hogy körben ujjnyi széles csíkban peremet hagyunk, s majd ide nyomjuk díszítésképpen a tejszínhabot, ha a csokoládé megdermedt rajta.

A leírásban szereplő Triplán csokoládés sajttorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, sajttorta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.