Deák-torta
Elkészítés módja
1. A tésztához a tojássárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott vajat belecsorgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beleszórjuk.
2. Óvatos mozdulatokkal több részletben a cukros-vajas tojássárgájába forgatjuk, közben apránként a mandulával meg a piskótamorzsával összekevert lisztet is beleszitáljuk.
3. A masszát egy 23 centi átmérőjű kivajazott, belisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 35 percig sütjük.
4. A krémhez a kávét a cukorral 1-2 percig kevergetve forraljuk, míg teljesen fel nem oldódik. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. A vajat először magában, majd a kávés cukrot apránként hozzáadva habosra keverjük.
5. A kihűlt tésztát lapjában 2-3 részre vágjuk, és a kávékrémmel megkenjük úgy, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül a tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk, majd ha megkötött rajta, a torta oldalát piskótamorzsába forgatjuk.
Deák-torta recepthez fűződő történet, jótanács
Deák Ferenc (1803–1876) 48-as iparügyi miniszter, az 1867-es kiegyezés „szülőatyja”. Az agglegény nagy gourmand volt, akinek Angol Királynő-béli törzsasztalánál rendszeresen kínálták kedvenc kávékrémes tortáját.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.