Töltött tök tejszínes kapros mártással
Elkészítés módja
1. A zsemlét hideg vízbe vagy tejbe áztatjuk, jól kifacsarjuk, majd a darált hússal és a tojással összedolgozzuk.
2. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a húsos masszához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, 1 evőkanálnyi fölaprított kaporral fűszerezzük. A tököket alaposan megmossuk, végeiket lecsapjuk. Ezután lapjában félbevágjuk, magos belsejüket kikaparjuk.
3. A tölteléket a tökök üregébe púpozzuk, majd egy széles lábasba rakjuk. Akkor jó, ha éppen beleférnek, így egyfelől megtartják formájukat, és nem lapulnak el, másfelől nem kell a szükségesnél több víz a főzésükhöz. Kb. 6 deci ételízesítős vizet öntünk alá. Nagy lángon fölforraljuk, lefedve 30-35 percig pároljuk.
4. Ezután a töltött tököket a lábasból kiemeljük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, egy keveset a tök forró főzőlevéből hozzáadunk, majd az egészet beleöntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, végül a maradék fölaprított kaporral fűszerezzük, és pár csepp citromlével megadjuk a végső ízét.
5. Tálaláskor mindenki kap egy fél töltött tököt, amit a kapros mártással körülöntünk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.