Töltött mákos kalács

Elkészítés módja
1. Az élesztőt elmorzsoljuk és 1 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, a megkelt élesztőt hozzáadva, a tojással, olvasztott vajjal, a megmaradt tejjel kidolgozzuk.
3. Letakarva meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
4. A töltelékhez 3 dl tejet felforralunk, beleszórjuk a mákot, majd lehúzzuk a tűzről és fedő alatt 10 percig pihentetjük.
5. A vajat/margarint felolvasztjuk és hagyjuk langyosra hűlni.
6. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel és a mákhoz keverjük.
7. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt almát, a vajat/margarint és éppen csak összeforrósítjuk.
8. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
9. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30x40 cm-es méretűre kinyújtjuk és a tepsibe belefektetjük.
10. A tölteléket hosszában a tészta közepére halmozzuk, majd a tészta két hosszanti szárnyát – szélét 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatunk és a végét összenyomjuk.
11. További 20 percet kelni hagyjuk kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt arany barnára sütjük.
12. A sárgabaracklekvárt felforraljuk és vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét.
13. Hagyjuk megszáradni és hidegen felszeleteljük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.