Tócsni (lapcsánka, görhöny)

Elkészítés módja
1. A burgonyát megtisztítjuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán át, amin a sajtot is szokás, lereszeljük. A liszttel és a tojásokkal nyomban összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a köménnyel, a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük.
2. Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk. A krumplis masszából egy kis merőkanálnyi belerakunk, és a merőkanál aljával kb. 1 centi vastag kerek lappá elkenegetjük. Még 2-3 hasonló lepénykét formálunk, attól függően, mennyi fér egyszerre a serpenyőbe. Nem egészen közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalukat is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Ebből a mennyiségből 18-20 tócsnink lesz.
3. A tejfölt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a meleg krumplilepényeket ezzel kenheti meg, aki szereti.
Tócsni (lapcsánka, görhöny) recepthez fűződő történet, jótanács
A lepény ízesítése egyéni ízlés dolga: van aki csak sót tesz bele, és van aki zúzott fokhagymával is fűszerezi.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.