Tésztában sült nyúlpástétom

Tésztában sült nyúlpástétom recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  50 dkg finomliszt
•  12 dkg vaj
•  fél mokkáskanál só
•  2 tojássárgája
•  1.75 dl víz
•  1 kiskanál ecet
•  2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
•  30 dkg kicsontozott fagyasztott vadnyúlgerinc (karajfilé)
•  2-3 evőkanál olaj
•  30 dkg kicsontozott fagyasztott vadnyúl apróhús
•  30 dkg sertésdagadó
•  6 dkg füstölt szalonna
•  5-6 szem boróka
•  1 tojás
•  1 dl főzőtejszín
•  kb. 1 kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 csapott kiskanál morzsolt kakukkfű
•  fél kupica brandy
a forma kikenéséhez:
•  2 dkg vaj
a tészta kibéleléséhez:
•  7-8 vékony szelet húsos füstölt szalonna (bacon)
a lekenéshez:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojások sárgájával, a vízzel és az ecettel rugalmas tésztává gyúrjuk, közben apránként az olajat is beledolgozzuk. Folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.

2. A kicsontozott karajt kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, kiverjük, majd az olajban hirtelen kb.2 perc alatt elősütjük és félretesszük. Az apróhúst a dagadóval, a szalonnával és a borókával ledaráljuk. A tojással és a tejszínnel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük és belekeverjük a brandyt is.

3. Egy püspökkenyérformát kivajazunk, és a kb. 4 milliméter vastagra kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyit majd a tetejére hajthatunk, hogy befedje a tölteléket. A szalonna-szeleteket egymás mellé téve a tésztához simítjuk, majd a húsos masszát az elősütött hússzeletekkel együtt belerétegezzük. Először a szalonnát, majd a tésztát hajtjuk rá, és a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk, nehogy sütés közben kinyíljon.

4. A tetején a tésztát 2-3 helyen kör alakban kivágjuk (kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk), hogy a sütéskor keletkező gőzök eltávozhassanak. Felvert tojással lekenjük, és tehetünk rá díszítést is, ha maradt a tésztából.

5. A közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 órán át sütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Valamilyen pikáns gyümölcsízzel vagy Cumberland-mártással körülöntve tálaljuk.

Tésztában sült nyúlpástétom recepthez fűződő történet, jótanács

Sütés után a töltelék és a tészta között egy kis rés keletkezik, amit borban föloldott zselatinnal szokás kitölteni, és dermedni hagyni, de ez a macerás művelet elhagyható. Ha mégis elkészítjük, ehhez a mennyiséghez 2 deci zsírtalanított húslevest és ugyanennyi vörösbort a tűzre teszünk, majd 2 deka zselatinport keverés közben beleszórunk. Továbbra is kevergetve 2 percig forraljuk. Amikor már csak langyos, tölcséren keresztül a pástétom üregébe töltjük. Ha valahol folyna, vajjal kijavítjuk, azaz a tésztát a résnél megkenjük vele, így szigeteljük, végül dermedni hagyjuk.
Bármilyen más vadhúsból ugyanígy készíthetünk pástétomot.

A leírásban szereplő Tésztában sült nyúlpástétom recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több karaj recept
Még több karaj recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.