Tésztában sült nyúlpástétom

Elkészítés módja
1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a tojások sárgájával, a vízzel és az ecettel rugalmas tésztává gyúrjuk, közben apránként az olajat is beledolgozzuk. Folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. A kicsontozott karajt kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, kiverjük, majd az olajban hirtelen kb.2 perc alatt elősütjük és félretesszük. Az apróhúst a dagadóval, a szalonnával és a borókával ledaráljuk. A tojással és a tejszínnel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük és belekeverjük a brandyt is.
3. Egy püspökkenyérformát kivajazunk, és a kb. 4 milliméter vastagra kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy kilógjon belőle annyi, amennyit majd a tetejére hajthatunk, hogy befedje a tölteléket. A szalonna-szeleteket egymás mellé téve a tésztához simítjuk, majd a húsos masszát az elősütött hússzeletekkel együtt belerétegezzük. Először a szalonnát, majd a tésztát hajtjuk rá, és a tésztaszélek találkozásánál jól lenyomkodjuk, nehogy sütés közben kinyíljon.
4. A tetején a tésztát 2-3 helyen kör alakban kivágjuk (kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk), hogy a sütéskor keletkező gőzök eltávozhassanak. Felvert tojással lekenjük, és tehetünk rá díszítést is, ha maradt a tésztából.
5. A közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 órán át sütjük. Ha kihűlt, a formából kiborítjuk, és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Valamilyen pikáns gyümölcsízzel vagy Cumberland-mártással körülöntve tálaljuk.
Tésztában sült nyúlpástétom recepthez fűződő történet, jótanács
Sütés után a töltelék és a tészta között egy kis rés keletkezik, amit borban föloldott zselatinnal szokás kitölteni, és dermedni hagyni, de ez a macerás művelet elhagyható. Ha mégis elkészítjük, ehhez a mennyiséghez 2 deci zsírtalanított húslevest és ugyanennyi vörösbort a tűzre teszünk, majd 2 deka zselatinport keverés közben beleszórunk. Továbbra is kevergetve 2 percig forraljuk. Amikor már csak langyos, tölcséren keresztül a pástétom üregébe töltjük. Ha valahol folyna, vajjal kijavítjuk, azaz a tésztát a résnél megkenjük vele, így szigeteljük, végül dermedni hagyjuk.
Bármilyen más vadhúsból ugyanígy készíthetünk pástétomot.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.