Tejszínes narancsrolád
Elkészítés módja
1. Először a narancsos párizsikrémet készítjük el, mert ennek hűlnie kell. A cukrot a tejszínnel kevergetve 1-2 percig forraljuk. Egy keveset kiveszünk belőle, ebben simára keverjük a kakaót, majd visszaöntjük a többi cukros tejszínhez. Beledobjuk a vaj felét, a tűzről levéve, többször megkeverve hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen. Ezután először magában, majd a többi vajjal jó habosra keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.
2. A piskótához a tojások fehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egyharmadnyi cukorral sűrűn folyósra keverjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, közben pedig beleszitáljuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagytepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 14-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a tetejét egy kevés liszttel meghintjük, megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Ezután föltekerjük, szorosan – hogy a formáját megtartsa – a sütőpapírba csomagoljuk, így hagyjuk kihűlni.
3. Egy 3 centi átmérőjű rúdra vagy csőre, – de tökéletes erre a célra az a henger is, amire a folpack vagy az alufólia van feltekerve –, zsírpapírt tekerünk. Egy nagyon kevés olajjal is lekenhetjük, így biztosabb, hogy majd nem ragad rá a krém.
4. A piskótát kihengergetjük. Ha van kéznél egy kevés narancslikőr, azzal meglocsolhatjuk a tésztát, mert nagyszerű ízt kölcsönöz neki. A narancsos csokikrémmel egyenletesen megkenjük. A zsírpapírba tekert rudat a piskóta felénk eső oldalára fektetjük, amit azután ezzel együtt tekerünk föl. Hűtőszekrényben dermesztjük 1-2 órán át.
5. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a cukorral ízesítjük, és a habfixálót is hozzáadjuk. Nagyjából a kétharmadát egy habzsákba kanalazzuk. A piskótatekercset a hűtőből kivesszük. A közepén lévő hengert zsírpapírostul óvatosan elkezdjük kihúzni belőle, miközben a másik oldalról már nyomjuk is a helyére a cukrozott tejszínhabot. Amikor sikerült a hengert tejszínhabra cserélnünk, a maradék tejszínhabbal bekenjük a piskótát, és újra betesszük dermedni a hűtőszekrénybe.
6. Tálaláskor jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és narancsfilékkel díszítjük.
Tejszínes narancsrolád recepthez fűződő történet, jótanács
Cukrozott narancshéjat magunk is készíthetünk, ha éppenséggel készen nem kapunk. Ehhez 2 narancs héját vékonyan, a belső fehér bundája nélkül levágjuk, majd erősebben cukrozott vízben főzzük kb. 45 percig. Hűlni hagyjuk, lecsöpögtetjük, végül apró kockákra vágjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.