Tejszínes narancsrolád

Tejszínes narancsrolád recept
Hozzávalók
a narancsos párizsi krémhez:
•  25 dkg kristálycukor
•  2.5 dl főzőtejszín
•  10 dkg keserű kakaópor
•  30 dkg vaj
•  5 dkg cukrozott narancshéj
a piskótához:
•  4 tojás
•  8 dkg kristálycukor
•  10 dkg finomliszt
a tetejére:
•  egy kevés finomliszt
a töltelékhez:
•  6 dl habtejszín
•  3-4 evőkanál kristálycukor
•  1 csomag habfixáló
a díszítéshez:
•  1-2 narancs

Elkészítés módja

1. Először a narancsos párizsikrémet készítjük el, mert ennek hűlnie kell. A cukrot a tejszínnel kevergetve 1-2 percig forraljuk. Egy keveset kiveszünk belőle, ebben simára keverjük a kakaót, majd visszaöntjük a többi cukros tejszínhez. Beledobjuk a vaj felét, a tűzről levéve, többször megkeverve hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen. Ezután először magában, majd a többi vajjal jó habosra keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.

2. A piskótához a tojások fehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük. A tojások sárgáját egyharmadnyi cukorral sűrűn folyósra keverjük, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, közben pedig beleszitáljuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagytepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 14-15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a tetejét egy kevés liszttel meghintjük, megfordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Ezután föltekerjük, szorosan – hogy a formáját megtartsa – a sütőpapírba csomagoljuk, így hagyjuk kihűlni.

3. Egy 3 centi átmérőjű rúdra vagy csőre, – de tökéletes erre a célra az a henger is, amire a folpack vagy az alufólia van feltekerve –, zsírpapírt tekerünk. Egy nagyon kevés olajjal is lekenhetjük, így biztosabb, hogy majd nem ragad rá a krém.

4. A piskótát kihengergetjük. Ha van kéznél egy kevés narancslikőr, azzal meglocsolhatjuk a tésztát, mert nagyszerű ízt kölcsönöz neki. A narancsos csokikrémmel egyenletesen megkenjük. A zsírpapírba tekert rudat a piskóta felénk eső oldalára fektetjük, amit azután ezzel együtt tekerünk föl. Hűtőszekrényben dermesztjük 1-2 órán át.

5. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a cukorral ízesítjük, és a habfixálót is hozzáadjuk. Nagyjából a kétharmadát egy habzsákba kanalazzuk. A piskótatekercset a hűtőből kivesszük. A közepén lévő hengert zsírpapírostul óvatosan elkezdjük kihúzni belőle, miközben a másik oldalról már nyomjuk is a helyére a cukrozott tejszínhabot. Amikor sikerült a hengert tejszínhabra cserélnünk, a maradék tejszínhabbal bekenjük a piskótát, és újra betesszük dermedni a hűtőszekrénybe.

6. Tálaláskor jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és narancsfilékkel díszítjük.

Tejszínes narancsrolád recepthez fűződő történet, jótanács

Cukrozott narancshéjat magunk is készíthetünk, ha éppenséggel készen nem kapunk. Ehhez 2 narancs héját vékonyan, a belső fehér bundája nélkül levágjuk, majd erősebben cukrozott vízben főzzük kb. 45 percig. Hűlni hagyjuk, lecsöpögtetjük, végül apró kockákra vágjuk.

A leírásban szereplő Tejszínes narancsrolád recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.