Takarékos kacsapecsenye

Takarékos kacsapecsenye recept
Hozzávalók
•  1.5 kg kacsaaprólék (háta és szárnya vegyesen)
• 
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 kiskanál majoránna
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 kicsi érett paradicsom
•  1 csapott kiskanál finomliszt
a hagymás törtkrumplihoz:
•  1 kg burgonya
•  1 vöröshagyma
•  6 dkg vaj vagy
•  4 evőkanál olaj
• 
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 mokkáskanál jóféle pirospaprika
a vörösboros párolt káposztához:
•  1 kg lila káposzta
•  kb.1 evőkanál só
•  1 fej vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  1 evőkanál kristálycukor
•  1 mokkáskanál köménymag
•  1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
•  3-4 szegfűszeg
•  1 dl vörösbor

Elkészítés módja

1. A kacsaaprólékot megsózzuk, a borssal, a majoránnával és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majd egy akkora peremes tepsibe rakjuk, amekkorába éppen csak belefér. 1 pohárnyi (2 deci) vizet aláöntünk, alufóliával letakarjuk, azután sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) 1 óra 30-1 óra 50 perc alatt megsütjük. Kissé hűlni hagyjuk.

2. Közben az aprólékot többször megforgatjuk, levével locsolgatjuk, ha kell, elfövő levét pótoljuk. A fóliát félidőben leemeljük róla. Ha szép lassan sül, akkor jó puha lesz. Akkor jó, ha a végére szinte zsírjára sülve szép pirosas színt kap. Amíg az aprólék sül, elkészítjük a köreteket.

3. A boros párolt káposztához a káposzta torzsáját kivágjuk, majd a fejet vékonyra gyaluljuk vagy vágjuk. Egy tálba rakjuk, és alaposan elkeverjük a sóval. Fél-egy órára félretesszük, azután kinyomkodjuk. A hagymát vékonyan fölszeleteljük.

4. Az olajat egy lábasba öntjük, és szinte füstölésig forrósítjuk. A cukrot beleszórjuk, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk. A köménymagot rárakjuk, s amint pattogni kezd a forró cukros olajon, a hagymát is beleszórjuk. Éppen csak fél perc alatt üvegesre sütjük, azután belekeverjük a káposztát. Kevergetve, fedetlenül pirítjuk, míg a káposzta roppanós nem lesz, ez nagyjából 15 perc. Ekkor az ecettel ízesítjük, ami a sötét káposztát szép világosra varázsolja. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, pár percig pirítjuk-pároljuk, végül a borral ízesítjük. Már csak annyi ideig hagyjuk a tűzön, míg a káposzta boros leve felforr, majd félrehúzzuk, és lefedjük, így nem illan el belőle a bor zamata, és tálalásig a káposzta is melegen marad.

5. A hagymás tört burgonyához a krumplit héjában enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Ha kihűlt, meghámozzuk, kockákra vágjuk.

6. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és egy lábasban az olvasztott vajon vagy a megforrósított olajon 3-4 perc alatt kevergetve kissé megfuttatjuk. A burgonyát rárakjuk, megsózzuk, megborsozzuk, csipetnyi paprikával fűszerezzük, és kevergetve kissé megpirítjuk, közben villával összetörjük.

7. A kacsaaprólékot kicsontozzuk, a nagyobb darab húsokat kis csíkokra vágjuk. A kacsa tepsiben maradó zsírját átöntjük egy serpenyőbe. A paradicsomot apróra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, hogy egy kis „pörzs” íze legyen. A liszttel meghintjük, kevergetve fél perc alatt egy kicsit megpirítjuk. Egy pohár vizet ráöntünk, 2-3 percig forraljuk, akkor jó, ha ezalatt pecsenyelé szerűen besűrűsödik. Leszűrjük, újra tűzre tesszük. Ha kell utánasózzuk, borsozzuk, aki egy kicsit egzotikusabb ízt szeretne belevinni, egy kevés szójaszósszal is ízesítheti. Ezt az ízes mártást öntjük majd az étel köré.

8. Következhet a tálalás. Minden tányér közepére egy nagy fánkszaggatót vagy egyéb kerek kiszúróformát teszünk. Először párolt káposztát nyomkodunk bele, amire sült kacsahúst rakunk. Az egészet befedjük hagymás krumplival, majd a formát lehúzzuk róla, és az ételt egy kevés „kacsaszafttal” körbelocsoljuk.

Takarékos kacsapecsenye recepthez fűződő történet, jótanács

Tálalhatjuk hőálló üvegpohárban is. A rétegezés ugyanaz, mint előbb, de ehhez a változathoz ne hagymás krumplit tegyünk a tetejére, hanem krumplipürét, amit a tetejére is piríthatunk. Betálalhatjuk előre is, ilyenkor a poharakat vízzel félig telt tepsibe rakjuk, alufóliával letakarjuk, és nem túl erős lánggal az ételt megforrósítjuk. A párolt káposzta ízét vékony csíkokra vágott narancshéjjal is megbolondíthatjuk, de párolhatjuk almaszeletekkel is.

A leírásban szereplő Takarékos kacsapecsenye recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.