Szőlősaláták

Szőlősaláták recept
Hozzávalók
a szilvás szőlősalátához:
•  35 dkg szilva
•  25 dkg fehér szőlő
•  1 kisebb vöröshagyma
•  20 dkg trappista sajt
•  4 evőkanál olaj
•  1 citrom leve
•  fél mokkáskanál őrölt fehér bors
•  1 púpozott kiskanál porcukor
•  2-3 dkg mandula- vagy dióbél
a szőlős káposztasalátához:
•  1 kg fejes vagy lila káposzta
•  1 kiskanál só.
•  5 evőkanál 6%-os fehérborecet (a lilához vörösborecet).
•  5 evőkanál olaj
•  fél mokkáskanál őrölt kömény
•  1 evőkanál porcukor
•  25 dkg szőlő
az ínyenc szőlősalátához:
•  60 dkg nagy szemű piros szőlő
•  1 közepes vöröshagyma
•  1 csokor metélőhagyma
•  1 csokor petrezselyem
•  késhegynyi só és őrölt fehér bors
•  0.5 dl hidegen sajtolt napraforgó- vagy szőlőmagolaj
•  1 evőkanál méz

Elkészítés módja

1. A szilvás szőlősalátához a gyümölcsöket megmossuk, leszárogatjuk. A szilvát négyfelé vágjuk, közben kimagvaljuk. A szőlőszemeket a fürtről lefejtjük, ha nagyobbak, félbevágjuk, magjukat kikaparjuk.

2. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a gyümölccsel és a csíkokra vágott sajttal összekeverjük.

3. Az olajban a citromlevet, a borsot és a porcukrot kiskanállal simára keverjük, a salátára öntjük, laza mozdulatokkal átforgatjuk. Tálaláskor a vékony barna héjától is megfosztott, hosszában félbevágott mandulát vagy durvára vágott diót is rászórjuk.

4. A szőlős káposztasalátához a káposztát megtisztítjuk, félbevágva kitorzsázzuk, legyaluljuk, majd besózzuk. kb.1 órán át pihentetjük, közben többször jól átforgatjuk, hogy egyenletesebben puhuljon.

5. A borecetet meg az olajat hozzáadjuk, a köménnyel fűszerezzük, a cukorral ízesítjük, végül a leszemezett, kimagozott szőlőt is beleforgatjuk.

6. Az ínyenc szőlősalátához a szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd a szemeket kettévágjuk, magjaikat kiszedjük (egyszerűbb, ha mag nélküli szőlőt veszünk hozzá), majd egy tálba szórjuk.

7. A finomra vágott vöröshagymával, metélőhagymával és a petrezselyemmel összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk.

8. Az olajat a mézzel simára dolgozzuk, a szőlősalátára locsoljuk, majd óvatosan (nehogy a szemek összetörjenek) összekeverjük. 1-2 órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Mindenképpen hidegen tálaljuk. Grillezett pecsenyék nagyszerű kiegészítője lehet.

A leírásban szereplő Szőlősaláták recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (saláták) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.