Szilveszteri hidegtál
Elkészítés módja
1. A karajt megmossuk, közepét éles késsel felszúrjuk. A kolbászt a nyílásba töltjük, sóval, borssal és az őrölt köménnyel bedörzsöljük, majd tepsibe fektetjük. Olajjal meglocsoljuk, a tisztított vöröshagymát négybe hasítva mellé dobjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 1 órán át sütjük, közben néhányszor megforgatjuk. Amikor kész a tepsiből kiemeljük, kihűtjük.
2. A vajkrém felét a sóval, porcukorral meg az ecetes tormával simára keverjük, majd a krémet csillagcsöves habzsákba töltjük. A sonkaszeleteket egymásmellé fektetjük, a krémmel megtöltjük, feltekerjük, majd letakarva hűtőszekrénybe rakjuk.
3. A főtt tojásokat hosszában félbevágjuk, sárgáját a maradék vajkrémbe reszeljük, megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral ízesítjük.
4. Az aszpikhoz a zselatinport 1 dl hideg vízben elkeverjük, majd 1dl forrásban lévő vízben 2-3 percig forraljuk, majd addig hűtjük, míg olaj sűrűségű nem lesz.
5. Következhet a tálalás. A franciasalátát a tál közepére simítjuk. A vékonyan fölszeletelt kolbászos karajt az egyik felére sorakoztatjuk. A sonkatekercseket kissé ferdén félbevágjuk, majd a tál másik oldalára rakjuk. A tál közepére kerül a félbevágott tojásfehérje, amit a tojáskrémmel megtöltünk. Ízlésesen, tetszés szerint díszítjük, csinosítjuk.
Istenien néz ki,és finomnak is:)