Szilvás túrógombóc portói boros szilvalében

Szilvás túrógombóc portói boros szilvalében recept
Hozzávalók
A gombóchoz:
•  1 db citrom
•  50 dkg sovány túró
•  15 dkg cukor
•  2 kisebb tojás
•  3 l sós víz
•  8 dkg vaj
•  4 evőkanál zsemlemorzsa
•  15 dkg liszt vagy búzadara
•  4 evőkanál porcukor
•  70 dkg szilva
• 
•  liszt a formázáshoz
Az öntethez:
•  30 dkg szilva
•  1 evőkanál fahéj
•  1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
•  1 dl vörös portói bor vagy marsala
•  4 púpos evőkanál cukor vagy 2 evőkanál méz
•  2 csomag vaníliás cukor
•  2 dl főzőtejszín

Elkészítés módja

Készítsük el a gombócokat.

1. Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, és reszeljük le a héját (kb a felének).

2. Tegyük egy gézanyagba a túrót és csöpögtessük le egy szitán (kb. 15 perc).

3. Mossuk meg a szilvát, törölgessük meg, vágjuk fel az egyik oldalát és távolítsuk el a magját.

4. Rakjunk minden szem szilvába egy kis kockacukrot.

5. Tegyük a túrót egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót, 1 kiskanál citromhéjat és a lisztet, vagy búzadarát.

6. Kézzel gyúrjuk jól össze, majd lisztes kézzel formáljunk a tésztából gombócokat.

7. Forraljunk egy nagy lábosban kb. 3 l vizet és sózzuk meg. Dobjuk bele a gombócokat és főzzük azokat alacsony hőfokon, kb. 10-15 percig (akkor vannak készen, ha feljönnek a víz tetejére, és félbevágva szép egyszínű a belsejük).

8. Forrósítsuk fel a vajat és pirítsuk meg benne aranysárgára a zsemlemorzsát egy kevés porcukor hozzáadásával.

9. Emeljük ki a gombócokat szűrőkanállal, s ha jól lecsöpögtek, forgassuk meg a vajas zsemlemorzsában. Tegyük egy rácsra.

Készítsük el az öntetet.

1. Magozzuk ki a szilvát és daraboljuk fel, majd tegyük egy fazékba és annyi vízzel öntsük fel, ami épphogy ellepi a őket.

2. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, a portói bort, a fahéjat meg a szegfűszeget, és az egészen rottyantsunk egyet.

3. Várjuk meg amíg egy kicsit lehűl, majd öntsük egy turmixgépbe és pépesítsük.

4. Keverjük hozzá a tejszínt és öntsük az egészet vissza a lábosba.

5. Megint rottyantsunk rajta egyet, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Kóstoljuk meg és ízlés szerint édesítsük mézzel, cukorral, vagy juharsziruppal (én 4 evőkanál erdei málnasziruppal ízesítettem.)

Tálalásig tároljuk a hűtőben, de sokkal finomabb, ha langyosan ráöntjük a szilvás gombócokra és úgy fogyasztjuk.

A leírásban szereplő Szilvás túrógombóc portói boros szilvalében recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (túrógombóc, szilvás gombóc) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.