Szatmári szilvatorta (2008-ban az Ország tortája)

Szatmári szilvatorta  (2008-ban az Ország tortája) recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  30 dkg kimagozott szatmári aszalt szilva (lehet másfajta puha aszalt szilva is csak az nem szatmári)
•  0.5 dl rum
•  3 közepes (M-es méretű) tojás
•  1 vaníliarúd
•  12 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  12 dkg porcukor
•  14 dkg finomliszt
•  7 dkg darált dió
•  1 kiskanál sütőpor
•  fél kiskanál őrölt fahéj
•  1 citrom reszelt sárga héja
•  fél mokkáskanál só
a tortaforma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a tészta leszórásához és megkenéséhez:
•  2 evőkanál finomliszt
•  15 dkg házi szilvalekvár
•  6 dkg dió
a szilvapálinkás sziruphoz:
•  1 csapott evőkanál kristálycukor
•  0.5 dl víz
•  0.3 dl szatmári szilvapálinka
a zselatinhoz:
•  2.5 dl víz
•  4 dkg zselatinpor
a marcipános krémhez:
•  1.25 dl tej
•  10 dkg natúr fehér marcipánmassza
•  2 tojássárgája
•  1 evőkanál kristálycukor
•  1.5 dl habtejszín
a csokoládés krémhez:
•  1.25 dl tej
•  5 dkg étcsokoládé
•  1 tojássárgája
•  2 evőkanál kristálycukor
•  1.5 dl habtejszín
a torta díszítéséhez:
•  2 dl habtejszín

Elkészítés módja

1. A munkát a tészta készítésével kezdjük. Az aszalt szilvát negyedekbe (kb. 1 centis kockákra) vágjuk, forrásban lévő vízbe szórjuk, és addig főzzük, míg felpuhul, de nem szabad megfőzni, túlpuhítani. (Ha puha aszalt szilvát vettünk hozzá, azt főzni nem kell, elég majd csak rummal meglocsolni.) Amikor kész, leszűrjük, és hideg vízzel azonnal lehűtjük. Jól lecsöpögtetjük, majd a rummal meglocsoljuk, és félretesszük.

2. A tojásokat egy nagy tálban elhabarjuk, és a félbehasított vaníliarúd belsejét belekaparjuk. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként a tojást is beledolgozzuk. 2-3 percnyi keverés (habosítás) után könnyű krémes massza lesz belőle. A rumos szilvára öntjük. A lisztet a dióval, a sütőporral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a sóval összeforgatjuk. Könnyed mozdulatokkal az előzőekhez adjuk, de nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.

3. A masszából három, egyenként kb. 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, amiket azután egyenként megsütünk. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk, egyharmadnyi tésztát kb. 1 centi vastagon elsimítunk rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 10 percig sütjük. Ha kész, a tetejét meghintjük egy kevés finomliszttel, majd megfordítva sütőpapírra borítjuk. Még két tortalapot sütünk ugyanígy.

4. A tészta tetejére való szilvalekvárt egy kicsit kikeverjük, így könnyebb lesz kenni. A diót egy serpenyőben megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd apróra vágjuk, de az is jó, ha egy mozsárban törjük durvára. A szilvapálinkás sziruphoz a cukrot a vízben kevergetve 2 percig forraljuk. Megvárjuk amíg kihűl, ekkor a szilvapálinkát is hozzáadjuk.

5. Még kétféle krémet kell főznünk, egy marcipánosat és egy csokoládésat. Miután mindkettőt egy kevés zselatinnal fogjuk megkötni-megszilárdítani, ezt készítjük el először. A vizet fölforraljuk, a zselatint beleszórjuk, és kis lángon, kevergetve 2-3 percig forraljuk, hogy fölolvadjon. A marcipános krémhez a tejet a lereszelt marcipánmasszával simára turmixoljuk, majd feltesszük forrni. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk, kis lángon kevergetve fölforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik. Kevergetve hűlni hagyjuk. A csokoládéshoz a tejet tűzre tesszük, a csokoládét fölolvasztjuk benne. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, az előzőekhez adjuk, kis lángon kevergetve fölforraljuk, ezalatt egy kicsit besűrűsödik. Kevergetve hűlni hagyjuk. A tejszínhabot egyszerre kemény habbá verjük, elfelezzük. Amikor a marcipános krém is és a csokoládés krém is már csak langyos, a tejszínhabot beléjük forgatjuk, és 2-2 evőkanálnyi langyos olvasztott zselatint is belecsurgatunk. Villámgyorsan neki- látunk a torta töltésének, még mielőtt a krémek megszilárdulnának.

6. Egy tortalapot először pálinkás sziruppal, majd a kikevert szilvalekvárral megkenünk, a pirított dióval megszórjuk, majd visszatesszük a tortaformába. Azért kell így tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A csokoládés krémből jó 1 evőkanálnyit elteszünk a torta tetejének díszítéséhez, a többit a tortalapra simítjuk. A másik két tésztalapot is megkenjük pálinkás sziruppal, szilvalekvárral és megszórjuk dióval. Egyet a csokikrémre illesztünk. A marcipános krém háromnegyedét rákenjük, a harmadik piskótalapot rátesszük. A maradék marcipános krémet is rákenjük, a félretett csokoládés krémből kis pöttyöket vagy vonalakat teszünk rá, és egy fogvájóval elhúzzuk, így szép márványos lesz a teteje. Letakarva legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe, de még jobb, ha egész éjjelen át ott marad.

7. Tálalás előtt a torta tetejét kemény habbá vert tejszínhabbal és aszalt szilvával díszítjük, a torta oldalához pedig pirított mandulát tapasztunk. Forró vízbe mártott

késsel 16 szeletre vágjuk.

A leírásban szereplő Szatmári szilvatorta (2008-ban az Ország tortája) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.