Spárgakonzerv

Spárgakonzerv recept
Hozzávalók
•  2 kg úgynevezett szólóspárga
•  2 liter víz
•  2-2 evőkanál só és kristálycukor

Elkészítés módja

1. A spárga többnyire kötegekben kerül forgalomba. Általában annál értékesebb, minél vastagabbak a szálak, befőzésre is ez, az úgynevezett szólóspárga a legjobb. Akkor jó, ha 1 kiló kb. 25 spárgából áll, és lehetőleg egyforma vastagok, így főnek meg egyszerre.

2. Az előkészítésnél a fej épségére kell különösen vigyázni, mert a romlás többnyire a csúcsán kezdődik, és egy rossz spárga tönkreteheti akár az egész üveget. A spárgát 1 órán át többször váltott hideg vízben áztatjuk, ez csökkenti esetleges kesernyésségét, és meghámozni is könnyebb.

3. A spárgát lecsöpögtetjük, és fejtől lefelé speciális szerszámmal (spárgahámozóval, ami olyan mint a burgonyahámozó) vékony héját lehántjuk. Hogy mindet eltávolítottuk-e, arról úgy győződhetünk meg, hogy az aljából egy vékony szeletet levágunk, ezen látszik az esetlegesen rajta maradt héj. A fejet és alatta 1-2 centit nem kell tisztítani.

4. Az így előkészített spárgát leöblítjük. A szálakból annyit vágunk le, hogy egyformán 13-14 centi hosszúak legyenek. A leeső spárgát 3-4 centisre daraboljuk, ezt így főzzük be, jó lesz levesnek vagy mártásnak.

5. Az előfőzés következik, amikor is a spárgát fejjel felfelé fazékba állítjuk. Annyi forró vizet öntünk rá, amennyi a zöldség egyharmadáig ér, de úgy öntsük, hogy a fejeket ne érje. 3 percnyi főzés után annyi forró vízzel öntjük fel, amennyi éppen a spárga fejéig ér. 2 percig főzzük, majd annyi forró vízzel öntjük fel, hogy a fejeket is ellepje. 2 percig főzzük, majd hideg vízbe átszedjük, jól lehűtjük, szitán lecsöpögtetjük, megszikkasztjuk.

6. Az apró spárgát 4-5 percig főzzük, azután lehűtjük, leszárogatjuk. A spárgát fejjel felfelé kiforrázott, hosszúkás üvegekbe rakjuk, vigyázva, nehogy megsérüljön. A vizet a sóval meg a cukorral ízesítve felforraljuk, lehabozzuk, gézvásznon átszűrjük.

7. A spárgára meleg vizet öntünk, majd leöntjük és az üvegeket forró vízzel félig telt lábasba állítjuk, nehogy elpattanjanak. Ezután a forró, sós-cukros levet ráöntjük. A köröttük lévő vizet 80-85 °C-ra melegítjük (ez a gyöngyöző forrás előtti állapot), 12-15 percig így hagyjuk.Ezután az üvegeket kiemeljük, a spárga levét épp annyival pótoljuk, hogy a fejeket is ellepje.

8. Szorosan, légmentesen lezárjuk – a sima celofán erre nem elég – és az üvegeket a vízbe visszarakjuk. Gyöngyöző forralással 6 percig gőzöljük, végül az edényt pokróccal szorosan letakarjuk, a spárgakonzervet így hagyjuk kihűlni.

9. Másnap ismét gyöngyöző forrásig melegítjük körülötte a vizet, 3-4 percig forraljuk. A pokróccal letakarjuk, hűlni hagyjuk, majd a helyére állítjuk. Fontos, hogy minden műveletet pontosan betartsunk, mert csak így áll el hosszú ideig!

Spárgakonzerv recepthez fűződő történet, jótanács

Májusban már megjelenik a pultokon, viszont júniusban olcsóbb, és megfizethetőbb, ilyenkor tegyük el.

A leírásban szereplő Spárgakonzerv recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.