Sonkakrém
Elkészítés módja
1. A főtt füstölt sonkát kisebb falatokra vágjuk, és gyorsvágógépbe rakjuk, — ez a konyhai robotgép azon része, amelyikben egy s alakú kés forog.
2. A zsemlét közepes kockákra vágjuk, egy tálba szórjuk, majd annyi tejet öntünk rá, amennyitől fölpuhul, de nem lesz túl lágy. Éppen ezért, amikor ráöntöttük a tejet, egy kicsit nyomkodjuk a tál aljához (tömörítsük) a zsemlét. Pár perc elteltével fakanállal jól összetörjük, azután a húshoz adjuk. A vajat fölkockázva ugyancsak az előzőekhez adjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, és tehetünk hozzá pár csepp brandyt is. Pürévé keverjük.
3. Forró pirítósra kenve vagy csillagcsöves habzsákból rányomva tálaljuk, de ahogy a képen is látható, tölthetjük kis tésztakosarakba is. Utóbbiakat a kisújszállási hagymatortánál leírt tésztából lehet sütni: a tésztát 2-3 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, és akkora kerek lapokat szúrunk ki belőle, amikkel belülről kényelmesen kibélelhetjük a kis sütőformákat. Az aljukat villával megszurkáljuk, száraz babbal vagy lencsével megtöltjük, hogy ne hólyagosodjanak föl sütés közben, és közepes lánggal kb. 10 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd a babot (lencsét) kiöntjük belőlük, mielőtt megtöltjük.
Leveles tésztából is finom lesz a végeredmény, bár a krém sűrűségéhez kicsit könnyed állagú.
Nagyon köszönöm a receptet! Nálunk gyakran marad a húsvéti sonkából, amit így felhasználhatok. Gondolom, mirelit leveles tésztából sütött kosárkák is alkalmasak hozzá, ha nincs idő tészta készítésére....