Sólet töltött libanyakkal és kuglival

Elkészítés módja
1. A főzést megelőző este a babot annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Másnap leszűrjük.
2. Praktikus előre elkészíteni a töltött libanyakat is. Ehhez a libahúst a hájjal együtt ledaráljuk. A pecsenyemájat fél percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk, ahogyan a megtisztított gombát is. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk, és a fölolvasztott libazsíron megfuttatjuk. Rárakjuk a májat és a gombát, nagy lángon 3-4 percig pirítjuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd a darált húshoz adjuk. A tojást beleütjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával, a majoránnával és a kakukkfűvel fűszerezzük. Az esetleges tokoktól gondosan megtisztított libanyakbőrökbe töltjük, végeiket a hurkához hasonlóan hurkapálcikával elkötjük. Fontos, hogy ne töltsük szorosan, ne durranjon szét sütés közben. Pár helyen hústűvel megszurkáljuk.
3. Egy olyan lábasban, amit majd a sütőbe is betehetünk, a zsírt megforrósítjuk (lehet a fölkockázott háj kisütött zsírja is), és a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk rajta. Az áztatott babot hozzáadjuk. A gerslit jól megmossuk, azt is a babhoz adjuk. A zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük, megsózzuk (kb. 1 csapott evőkanálnyi kell bele), megborsozzuk. Annyi vízzel öntjük föl, hogy bőségesen ellepje, majd belerakjuk a babérlevelet és a marhaszegyet is.
4. Nagy lángon fölforraljuk. Közben a kuglihoz a lisztet a sóval összeforgatjuk, majd annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy a pizzatésztához hasonló állagú legyen. A borssal és a pirospaprikával fűszerezzük, és beledolgozzuk a libazsírt is. Kétujjnyi vastag rudat sodrunk belőle, és a készülő sólet tetejére tesszük, amikor annak már forr a leve. Ha akarunk, most tehetünk bele néhány jól megmosott tojást is.
5. Kis lángra állítjuk, további 10 percig főzzük, majd lefödjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (150-160 ºC) 1,5-2 órán át sütjük-pároljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.