Tésztabatyu Marietta módra

Tésztabatyu Marietta módra recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  1 dl tej
•  csipetnyi só
•  1 mokkáskanál currypor
•  csipetnyi őrölt fehér bors
•  1 dkg élesztő
•  20 dkg finomliszt
•  2 dkg kacsa- vagy libazsír
a töltelékhez:
•  1 apró vöröshagyma
•  8 dkg csiperkegomba
•  2 evőkanál olaj
• 
•  őrölt fekete bors
•  fél csokor petrezselyem
•  10 dkg fejes káposzta
•  10 dkg darált sertéshús
•  1 nagy gerezd fokhagyma
•  körömnyi darab friss gyömbér
•  2 evőkanál szójaszósz
•  1 mokkáskanál szezámolaj
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt
a majonézes mártogatóhoz:
•  6 evőkanál majonéz
•  1 kisebb csemegeuborka
•  kis darabka erős zöldpaprika
•  3-4 magozott olajbogyó
•  1 cikk piros húsú paprika
•  néhány szál metélőhagyma
a ketchupos mártogatóhoz:
•  6 evőkanál ketchup
•  1 kicsi csilipaprika vagy 1 mokkáskanál Erős Pista
•  1 kisebb cikk vöröshagyma
•  1 kisebb csemegeuborka
•  1-1 evőkanál szezámolaj és olívaolaj
a sütéshez:
•  bő olaj
a tálaláshoz:
•  jégsaláta paradicsom paprika lilahagyma uborka stb.
•  (lehet készen kapható salátakeverék is)
•  néhány szem olajbogyó olaj (lehetőleg olíva)
•  gyümölcsecet

Elkészítés módja

1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, csipetnyit sózzuk, a fűszereket belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk. Ezután a liszttel és a zsírral jól formálható tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük kb. 20 percre.

2. A töltelékhez a hagymát is meg a gombát is finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát rádobjuk, kevergetve megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, félretesszük. A káposztát is nagyon apróra vágjuk, enyhén megsózzuk, 10 percre félretesszük.

3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk, egyenként meggömbölygetjük, folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk.

4. Bekeverjük a kétféle mártogatót. A majonézt az apróra vágott uborkával, erős paprikával, magozott olajbogyóval, piros húsú paprikával és metélőhagymával összekeverjük. A ketchupos készítése sem bonyolultabb: a ketcupot az apróra vágott csilipaprikával, vöröshagymával és uborkával, valamint a kétféle olajjal keverjük össze. Összekeverjük a tölteléket is. A besózott káposztát kinyomkodjuk, majd a kihűlt hagymás pirított gombával, és a darált hússal összedolgozzuk. A fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk. Előbbit félbevágjuk, miután csíráját eltávolítottuk, pépesre zúzzuk, és összekeverjük az apróra reszelt gyömbérrel, a szójaszósszal és a szezámolajjal. A húsos zöldséges masszával összedolgozzuk.

5. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, de még jobb, ha tésztanyújtó gépen, a legnagyobb beállításon kezdve (6), a legszűkebbig (1) nyújtjuk ki. A legnagyobb (9-10 centi) fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Vizes ecsettel lekenjük. A fűszeres keverékből mindegyik közepére egy vastagabb csíkban kb. 1 evőkanálnyi tölteléket halmozunk. A tésztát félbehajtjuk, és a tészták találkozásánál jól lenyomkodjuk. Körben a szélét egy villával is összenyomjuk (körbeszegjük).

6. Amikor az összes tészta kész, egy serpenyőben vagy kisebb lábasban bő olajat forrósítunk, és amikor közepesen forró, nekiláthatunk a sütésnek. A fűszeres töltött batyukat oldalanként kb. 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük, konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Nagyon könnyű, ropogós, és mégis szinte leveles tészta lesz belőle.

7. A tálaláshoz való saláta zöldségeit megtisztítjuk, falatnyi darabokra tépjük-vágjuk, az olajbogyóval együtt egy tálba rakjuk. Olajjal és ecettel összeforgatjuk, tányérokra halmozzuk. A tésztabatyukat körérakjuk, és kis tálkákban mellétesszük a kétféle mártogatót is. A tésztabatyukat ebbe mártogatva szokás falatozni.

Tésztabatyu Marietta módra recepthez fűződő történet, jótanács

Ezt a nagyszerű tésztát másféle zöldséges töltelékkel is készíthetjük, sőt, ha a curryport és a borsot kihagyjuk a tésztából, akkor édes mák- vagy diótöltelékkel is süthetjük.

A leírásban szereplő Tésztabatyu Marietta módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.