Sertésborda jóasszony módra

Sertésborda jóasszony módra recept
Hozzávalók
•  60 dkg kicsontozott sertéskaraj
•  kb. 1 kiskanál só
•  10-12 kisebb gyöngyhagyma vagy 2 vöröshagyma (lehet fehérhagyma is)
•  15 dkg csiperkegomba
•  10-15 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna
•  6 evőkanál olaj
•  15 dkg főtt zöldborsó
•  őrölt fekete bors
•  1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  1-1.5 dl fehérbor
•  1 csokor petrezselyem
•  kb. 1 kg burgonya
a burgonya sütéséhez:
•  bő olaj

Elkészítés módja

1. A karajt 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha vöröshagymából készül az étel, akkor azt 1,5 centis kockákra vágjuk. A gombát tisztítás után cikkekre, a húsos szalonnát közepes kockákra aprítjuk.

2. A szalonnát a hagymával meg a gombával a fele olajon, egy serpenyőben 8-10 percig pirítjuk. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsompürével és a borral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Éppen csak 1 percig főzzük.

3. Közben a burgonyát megtisztítjuk, 1,5 centis kockákra vágjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

4. A húst a maradék olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Lecsöpögtetve tányérra rakjuk, a raguval leöntjük, a krumplit melléhalmozzuk.

Sertésborda jóasszony módra recepthez fűződő történet, jótanács

Az étel tálalásának másik, hagyományos módja a következő: a sült kockakrumplit lecsöpögtetjük, a hagymás-gombás raguval összeforgatjuk, és így halmozzuk a sült hússzeletekre. Borjúkarajból ugyanígy készíthetjük. Sütés előtt a hússzeleteket finomlisztben is megforgathatjuk. A ragut, ha nem keverjük össze a sült krumplival, szaftosabban is szokás készíteni. Ehhez 1 csapott kiskanál finomliszttel hintjük meg, miután belekevertük a paradicsompürét, s csak ezután öntjük föl a borral meg 1-1,5 deci vízzel. 2 percig forraljuk, utánafűszerezzük.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több karaj recept
Még több karaj recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.