Salzburgi barokk nokedli

Salzburgi barokk nokedli recept
Hozzávalók
•  0.6 dl tejszín
•  0.6 dl málnaszósz vagy egyéb lekvár
•  5 db tojásfehérje
•  ¾ kávéskanál só
•  12.5 dkg cukor
•  1 evőkanál liszt
•  3 db tojássárgája
•  1 kávéskanál vaníliakivonat
•  porcukor

Elkészítés módja

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

2. A nokedlit legjobb egy ovális alakú porcelántálban kisütni, amit persze vajazzunk ki alaposan.

3. Ezután válasszuk szét a tojásfehérjéket meg a sárgákat.

4. Tegyük a fehérjéket egy tálba, adjuk hozzá a sót, majd állítsuk bele a tálat egy nagyobb edénybe, amit előzetesen forró vízzel töltöttünk meg és először csak habverővel kezdjük verni a fehérjét, egészen addig, amíg ki nem fehéredik (1-2 perc).

5. Vegyük le a fehérjét a forró vízről és verjük tovább egy elektromos keverővel kemény habbá (a legnagyobb fordulatszámon) addig, amíg “szilárd” hegycsúcsokat nem tudunk formálni belőle.

6. Adjuk hozzá a kristálycukrot, fokozatosan adagolva, közben folyamatosan verjük tovább.

7. Ezután adjuk hozzá a lisztet és óvatosan hajtogassuk bele a keményre vert habba.

8. Adjuk hozzá a tojássárgájához a vaníliaaromát, majd szintén óvatosan adagoljuk hozzá a fehérjemasszához.

9. Amikor jól összedolgoztunk mindent, formáljunk 3 hegyet a masszából, toljuk be a sütőbe és süssük aranysárgára kb.13-15 perc alatt.

10. Amikor kész a szuflénk, hagyjuk a sütőben egy kis ideig.

11. Ha kevésbé folyékony szuflét akarunk, akkor még 5 percig süssük.

12. Végezetül 5 perccel a tálalás előtt szórjuk meg bőven porcukorral.

13. A tejszínt öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a málnalekvárt, vagy öntetet és főzzük 1-2 percig.

14. Ezzel locsolhatjuk meg a salzburgi nokedlit.

15. A bajor változat szerint: 4 tojásfehérjéből verjünk szilárd habot, keverjünk bele 1 evőkanál porcukrot, ugyanannyi duplanullás lisztet és a tojások sárgáját.

16. A masszát töltsük a megforrósított jénai tálba, azt pedig toljuk be az előmelegített sütőbe.

17. Amikor a teteje aranyszínűre pirul, szórjuk meg vaníliás cukorral.

18. Folyékony málnaöntettel kínáljuk.

Salzburgi barokk nokedli recepthez fűződő történet, jótanács

A salzburgi nokedli (Soizburga Noggal osztrák-bajor dialektusban) egy különleges osztrák szuflé specialitás, ami tojás, liszt, cukor és vaníliaesszencia hozzáadásával készül. A desszert eléggé babrás és időigényes, nem lehet előre elkészíteni és csak azon frissiben lehet tálalni. Ezenfelül az elkészítése is némi gyakorlatot igényel, mint általában minden szufléjé. Az osztrákok desszertként tartják számon, de olyan laktató, hogy főételként is megállja a helyét.

A salzburgi édes nokedlinek éppen úgy fennmaradt a története, mint a császármorzsának meg a Sacher tortának, így lett ez is az osztrák konyha egyik ikonikussá vált édessége. A sütemény kiötlője egy bájos hölgy, Salome Alt volt, aki Wolf Dietrich Raitenau hercegérsek szeretőjeként került be az osztrák történelembe. A barokk korban élt Salome, (1568-1633) aki egy gazdag kereskedő leánya volt, 1584-ben meghívást kapott a hercegi palota báljára, ott találkozott először a 9 évvel idősebb hercegérsekkel, aki azonnal beleszeretett. Mivel a vonzalom kölcsönös volt, így Salome hamarosan, a herceg hivatalos ágyasaként, beköltözött a herceg salzburgi rezidenciájára. Később a herceg, Salome és 15 gyermekük számára felépíttette a ma Mirabell néven ismert barokk kastélyt (Salzburgban van). Salome, aki nemcsak bájos jelenség volt, de annyira szeretetreméltó, hogy a korabeli feljegyzések szerint egyáltalán nem voltak ellenségei, boldogan élt itt egészen 1617-ig, az érsek haláláig (aki a saját unokaöccse börtönében Hohenwerfenben halt meg).

Az érdekes alakú süteménnyel Salome a Salzburgot körülvevő 3 hófedte hegycsúcsot akarta szimbólizálni (Festungsberg, Mönchsberg és Kapuzinerberg), aranyszíne a barokk kedvenc színárnyalata volt.

A leírásban szereplő Salzburgi barokk nokedli recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (nokedli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.