Morvai kalácsok

Elkészítés módja
1. A tésztához való tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés cukrot hozzáadunk, kb 15 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba tesszük, és a fölfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, a langyosra olvasztott vajjal (margarinnal), megsózva, a citromhéjjal ízesítve 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény faláról elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. Végül a tojások sárgáját is beledolgozzuk.Konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percen át kelesztjük.
3. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és kb. 60x45 cm nagyságúra ellapítjuk. 6x5 részre, azaz 30 négyzetre vágjuk. A túrót a cukorral és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd a tészták közepére morzsoljuk. Kb. 1 evőkanálnyi jut minden darabra. Négy sarkát a töltelékre hajtjuk, majd kikent nagy tepsibe rakjuk úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. Olvasztott vajjal (margarinnal) a tetejüket és az oldalukat is körbekenjük.
4. Amikor mindegyikkel kész vagyunk, ujjunkkal a közepüket benyomjuk, és a mélyedésbe 1-1 kiskanálnyi szilvalekvárt rakunk. A lisztet a vajjal (margarinnal) és a cukorral elmorzsoljuk, a kis kalácsokra szórjuk.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.