Rozsdás (vörösboros) szarvascomb szalvétagombócca

Rozsdás (vörösboros) szarvascomb szalvétagombócca recept
Hozzávalók
•  60 dkg szarvascomb
•  (lapocka vagy lábszár is lehet)
•  kb. 1 kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 közepes sárgarépa
•  1 kisebb petrezselyemgyökér
•  1 közepes vöröshagyma
•  3 evőkanál olaj
•  2 evőkanál kristálycukor
•  2 babérlevél
•  fél kiskanál őrölt kakukkfű
•  2 kiskanál mustár
•  2 evőkanál sötét szójaszósz
•  4 dl nem túl savanykás vörösbor
•  1 alma
A szalvétagombóchoz:
•  4 zsemle vagy 4 szelet kenyér
•  1 közepes vöröshagyma
•  fél csokor petrezselyem
•  3 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  3 tojás
•  2 dl tej
•  20 dkg finomliszt
•  só őrölt fekete bors
A celofán kikenéséhez:
•  diónyi vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A húst a sóval és a borssal bedörzsöljük, félretesszük. A megtisztított zöldséget vékonyan fölszeleteljük.

2. A húst egy akkora lábasban, amekkorában éppen csak elfér, a kissé megforrósított olajon körös-körül hirtelen megpirítjuk. Ezután kiemeljük, a visszamaradó zsiradékban pedig a cukrot karamellizáljuk, vagyis kevergetve 2-3 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk arra, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.

3. A zöldséget rádobjuk és 5-6 percig kevergetve pirítjuk. Ha hagymakrémmel főzzük, azt elég csak 1 percig pirítani. A húst rátesszük, fűszerezzük-ízesítjük, majd 2,5 deci vörösbort meg 2,5 deci vizet ráöntünk. Amikor felforrt, a megmosott, héjastól fölszeletelt almát hozzáadjuk, lefödjük, és a húst kis lángon mintegy 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét a maradék borral és egy kevés vízzel pótoljuk. Ha kell, utánasózzuk.

4. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a szalvétagombócot. A zsemléket kis kockákra vágjuk, egy tepsiben szétterítjük, és sütőben, nagy lánggal, többször megrázva megpirítjuk. A megtisztított vöröshagymát meg a petrezselymet finomra aprítjuk, a vajon 2-3 percig pároljuk, - ha hagymakrémmel főzzük, akkor elég csak fél percig pirítani -, majd a pirított zsemlekockákkal összekeverjük. A tojásokat a tejben elhabarjuk. A lisztet beleszórjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Végül a pirított zsemlét is hozzákeverjük.

5. Egy celofánlapot vagy tiszta konyharuhát (eredetileg vászonszalvétát, innen a neve) kiterítünk, és olvasztott margarinnal megkenjük. A zsemlés masszát hosszúkás alakban ráhalmozzuk, majd feltekerjük, és zsineggel átkötjük.

6. Óvatosan lobogva forró, enyhén sózott vízbe engedjük. 20 percig kis lángon, éppen csak gyöngyöző forralású vízben kifőzzük.

7. Amikor a hús megpuhult, a lábasból kiemeljük. Levét – miután a babérlevelet kidobtuk belőle – hűlni hagyjuk, azután turmixoljuk vagy áttörjük. Újra tűzre tesszük, kevergetve megforrósítjuk. A benne lévő zöldségtől és almától megfelelően sűrűnek kell lennie, de ha mégis „vékonynak” éreznénk, egy kevés lisztes habarással sűríthetjük.

8. Tálaláskor a húst rostjaira merőlegesen fölszeleteljük és a vörösboros mártásba visszarakva megforrósítjuk. A szalvétagombócot kicsomagolva, felszeletelve kínáljuk hozzá.

Rozsdás (vörösboros) szarvascomb szalvétagombócca recepthez fűződő történet, jótanács

A mártás ízét 1-2 evőkanál bodzalekvárral vagy erdeigyümölcs-lekvárral még különlegesebbre ízesíthetjük.

A leírásban szereplő Rozsdás (vörösboros) szarvascomb szalvétagombócca recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (szalvétagombóc) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.