Paradicsomos vadliba
Elkészítés módja
1. A fölengedett, leöblített, lecsöpögtetett vadlibát – miután az esetlegesen benne maradt tollakat, tolltokokat is lekapartuk – vágódeszkára fektetjük, majd gerince mentén kettécsapjuk.
2. Az így kapott feleket további három-három részre vágjuk: először a combokat, majd a szárnyát egy kis darab mellel együtt lekanyarítjuk. A húsdarabokat a só, bors és a zúzott fokhagyma keverékével jól bedörzsöljük, bőrös oldalukkal lefelé az előírás szerint beáztatott cseréptálba rakjuk, 3 deci vizet öntünk alá.
3. Sütőbe toljuk, amit a közepesnél kisebb lángra (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) bekapcsolunk, és a vadlibát így sütjük kb. 2 órán át, közben többször megforgatjuk. Amikor puha, kivesszük, s ha kihűlt, letakarva pár órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ez azért fontos, mert így a zsírja a tetején kicsapódik, és könnyűszerrel lekanalazhatjuk. Puha kenyérre kenve, hagymakarikákkal egészen fenséges, de a mártást csak elrontaná.
4. Ha végeztünk, a paradicsompürét a visszamaradó, immár zsírtalan levébe keverjük, kb. 5 deci vízzel hígítjuk, majd a libát belerakjuk, és ugyanúgy mint előtte, még 30-40 percig sütjük. Tálaláskor, ha kell, utánaízesítjük, végül paradicsomos mártásával leöntjük. Spagetti illik hozzá köretnek.
Paradicsomos vadliba recepthez fűződő történet, jótanács
Paradicsompüré helyett bármilyen ízes paradicsommártással is készülhet (bolognai, mexikói, ketchup stb.), de akkor valamivel kevesebb víz kell bele.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.