Mexikói vadkacsa, vagy vadlibamell

Elkészítés módja
1. A babot átválogatjuk, az összetört vagy lyukacsos szemeket (utóbbiakban kártevő húzódhat meg) kiszedjük belőle. Ezután annyi hideg vizet öntünk rá, hogy jócskán ellepje és egy éjjelen át így áztatjuk. Másnap a tetejére feljött szemeket kidobjuk (ezek is rosszak), a többit leszűrjük, leöblítjük.
2. Közben a húst hűtőszekrényben kiengedjük, majd lecsöpögtetjük és kicsontozzuk. Bőrét több helyen bevágjuk és szemrevételezzük, mert ha volna még benne toll vagy szőr, azt ilyenkor kell csipesszel kihúzni vagy kiskéssel kikaparni.
3. Húsát sóval bedörzsöljük, kb. 20 percig pihentetjük, azután bőrös oldalával lefelé egy lábasban az olajat aláöntve sütni kezdjük. Ha egy kis zsírja már kiolvadt, megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd lecsöpögtetve félrerakjuk.
4. Visszamaradó zsírjában a finomra vágott vöröshagymát 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk, majd a zúzott fokhagymával még fél percig, azután a paradicsompürével további 1 percig együtt pirítjuk. A vízzel fölöntjük, a babot és az elősütött húst beletesszük, a chiliporral, a borssal, a kakukkfűvel és az origanóval fűszerezzük.
5. Nagy lángon fölforraljuk, azután lefödve, kis lángon kb. 1 óra 15 perc alatt puhára pároljuk. Közben az edényt néhányszor megrázogatjuk, az ételt többször megkeverjük. Elfövő levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk, úgy jó, ha főzés alatt végig ellepi.
6. Ha kész, a porcukorral ízesítjük, a fölengedett, lecsöpögtetett kukoricát és a félcentis kockákra vágott paprikát hozzáadjuk, még 5 percig főzzük. A húsokat kiemeljük, lecsöpögtetve vágódeszkára fektetjük, és félbevágjuk. Így lesz négy fél mell belőle, amit tálaláskor egyenként, kissé ferdén fölszeletelünk.
7. A babot megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk-fűszerezzük. Levét az 1 deci vízzel simára kevert liszttel sűrítjük, 2-3 percig forraljuk. Tálaláskor a fölszeletelt vadat a forró babra fektetjük.
Mexikói vadkacsa, vagy vadlibamell recepthez fűződő történet, jótanács
Pecsenyeliba-mellet is süthetünk hasonlóképpen.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.