Pozsonyi kifli és tekercs (bejgli)
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a hideg vajjal és zsírral gyors mozdulatokkal — hogy a zsiradék ne olvadhasson meg — elmorzsoljuk, majd a langyos tejben cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek.
2. A darált mákot illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel leforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük; a máktölteléket még a baracklekvárral is ízesítjük.
3. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Az előbbihez a tésztát 4 részre osztjuk (egyenként kb. 28 dekásra), és belisztezett gyúrólapon egyenként 35x25 centis téglalappá nyújtjuk.
4. Kettőt a mák-, kettőt a diótöltelékkel kenünk meg. Szélét ujjnyi szélességben behajtjuk, nehogy a töltelék később kifolyjon, majd feltekerjük. Ha kifliket készítünk, akkor a tésztacipókat rúddá sodorjuk, egyenként 10 részre, kicsit kisebb, mint 3 dekás darabokra vágjuk. Mindegyiket kb. 2 milliméter vastagságúra, nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Felénk eső oldalukra vékony csíkban tölteléket halmozunk, fölcsavarjuk, és két végét kissé behajlítva kifli alakúra formáljuk.
5. Mind a bejglit, mind a kifliket vajjal kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen — legjobb hűtőszekrényben — 40-50 percen át pihentetjük.
6. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 30 percen át pihentetjük, hogy a fehérje is megszáradjon rajta. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz sütés után márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.
Pozsonyi kifli és tekercs (bejgli) recepthez fűződő történet, jótanács
Frissentartó fóliába csomagolva szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 2 hétig eláll.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.