Portugál gazpacho (hideg portugál zöldségkrémleves)

Elkészítés módja
1. A zöldségeket alaposan megmossuk. Mindkét paprikát kicsumázzuk, apróra vágjuk, turmixgépbe rakjuk. A cukkinit és az uborkát szintén apróra vágva hozzáadjuk; ezeket csak akkor kell hámozni, ha vastag lenne a héjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítva ez is a turmixba kerül. A paradicsomokat - miután szárukat kimetszettük - néhány pillanatra forrásban lévő vízbe rakjuk, majd onnan kiemelve meghámozzuk. Fölaprítva az előzőekhez dobjuk a magozott olajbogyóval együtt. A kenyérszeleteket jó ujjnyi olajon megsütjük. Lecsöpögtetve megtisztított fokhagymával bedörzsöljük, azután az előzőekhez tördeljük.
2. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, a majonézzel meg a citromlével ízesítjük, és beleszórjuk az apróra vágott korianderzöldet is. A tejföllel és az olajjal dúsítjuk, turmixoljuk, és ezzel készen is van. Megkóstoljuk, ha kell, utánaízesítjük, behűtjük. Akkor jó, ha sűrű; állaga inkább a főzelékhez, mint egy leveshez hasonlít.
3. A tálaláshoz való kenyérszeleteket a korábban is kenyér sütéshez használt olajon megsütjük, lecsöpögtetjük, alaposan bedörzsöljük fokhagymával, és így tálaljuk a hideg leveshez.
Portugál gazpacho (hideg portugál zöldségkrémleves) recepthez fűződő történet, jótanács
A tálalást a képen látható egyszerű kis trükkel is feldobhatjuk. Egy kisebb nyársra, pálcikára vagy kihegyezett hurkapálcikára feltűzzük a fokhagymás pirítóst, arra pedig néhány kisebb falatkát tűzünk a hozzávalókból: olajbogyó, paprika, paradicsom, uborka.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.