Poharas disznósajt

Poharas disznósajt recept
Hozzávalók
•  egy tisztított fél malacfej (kicsontozva kb. 1.2 kg)
•  1-1 sertésvese sertésnyelv és sertésszív
•  vöröshagyma
•  fokhagyma
•  egész fekete bors
• 
•  1 babérlevél
•  esetleg egy cső erős paprika
a hagyományos fűszerezéshez:
• 
•  őrölt fekete bors
•  őrölt kömény
•  majoránna
•  fokhagyma
•  pirospaprika
a franciás ízesítéshez:
• 
•  őrölt fekete bors
•  őrölt kömény
•  metélőhagyma (snidling)
•  petrezselyem (még jobb a friss korianderzöld)
•  néhány szem koriandermag és egész zöldbors

Elkészítés módja

1. Egy nagy lábasban vizet forralunk, az összes húsfélét belerakjuk, és az újraforrástól számított 2-3 percig főzzük. Kiemeljük, hideg vízben megmossuk, majd az így leforrázott hozzávalókat egy fazékba rakjuk, és hideg vizet öntünk rá. Kis lángon fölforraljuk, keletkező szürkés habját leszedjük. A hagymát, miután két végét levágtuk, jól megmossuk, héjastól a húshoz adjuk. A fokhagymával és a borssal fűszerezzük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a csípős paprikát belerakjuk; aki nem szereti a csípőset, ezt ki is hagyhatja. Gyöngyöző forralással kb. 2 órán át főzzük, pontosabban addig, míg a fejhúsba szúrt húsvilla könnyedén kicsúszik belőle. Készülhet kuktában is, így jóval hamarabb, kb. 30 perc alatt megfő, és kevesebb víz kell alá. Ebben az esetben azonban tegyünk egy alátétet a húsok alá, hogy ne tapadjanak le a kukta aljához.

2. A húsokat leszűrjük. A nyelvet még melegen meghámozzuk. A vesét lapjában kettévágjuk, ereit, hugyvezetékét kiszedjük. Amikor már nem olyan forró a fej, és meg lehet fogni, a maradék csontját kiszedjük. (A tokaszalonna mehet a disznósajtba is, de külön eltehetjük például paprikás szalonnának. Ehhez a szalonnás részét jó ujjnyi távonként majdnem bőrig bevágjuk, megsózzuk, fokhagymapéppel bekenjük, és megszórjuk pirospaprikával. Ha kihűlt, mehet is a hűtőbe.) Az így előkészített összes hozzávalót egyforma apró (4-5 milliméteres) kockákra vágjuk, és egy tálba rakjuk.

3. Kétféleképpen fűszerezve dolgozhatunk vele tovább. Hagyományosan só, őrölt bors, őrölt kömény, morzsolt majoránna, elkapart fokhagyma és pirospaprika kerül bele ízlés szerint. A franciás ízesítésűbe só, őrölt bors, őrölt kömény, apróra vágott metélőhagyma (snidling) és petrezselyem (még jobb a friss korianderzöld) kerül, de tehetünk bele néhány szem koriandermagot vagy egész zöldborsot is, ami a későbbi főzés során egy kis levet enged, ezzel megbolondítva a disznósajt ízét. Akárhogy is fűszereztük, főzőlevéből annyit keverünk hozzá, hogy kellően szaftos legyen.

4. A keveréket olyan csavaros tetős kiforrázott kis üvegekbe kanalazzuk, amikből majd könnyedén kicsúsztathatjuk, tehát az üveg semmiképpen se szűküljön fölfelé. A receptben megadott mennyiséghez kb. 7 darab 100 grammos üveg szükségeltetik. Ha az üvegeket megtöltöttük, egy kiskanállal nyomkodjuk le a tartalmát, és ha kell, egy kevés lével töltsük utána. A csavaros tetőkkel lezárjuk.

5. Egy lábasba konyharuhát vagy gézvásznat fektetünk, és erre rakjuk rá az üvegeket. Ez azért fontos, mert így az üvegek nem érintkeznek közvetlen a lábas tűzforró aljával, így fő majd egyformán az üvegekben a disznósajt. Annyi vizet öntünk az üvegek köré, amennyi a nyakukig (fedelükig) ér. Fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és gyöngyöző forralással 10 percig főzzük. A tűzről levéve a vízben hagyjuk kihűlni. Szárazra törölgetve száraz hűvös helyen vagy a hűtőszekrényben tároljuk.

6. Tálalás előtt az üvegeket kb. 1 percre meleg vízbe állítjuk, majd tartalmukat vágódeszkára borítjuk, és fölszeleteljük. Friss saláta, zsenge csíra, paradicsom, lilahagyma és puha kenyér kíséretében kínáljuk.

A leírásban szereplő Poharas disznósajt recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.