Pisztáciás, vaníliás keksz
Elkészítés módja
1. A marcipánmasszát először magában, majd a vajjal (margarinnal) nagyon jól elmorzsoljuk. Ezután addig keverjük – legjobb elektromos habverővel –, míg sima nem lesz. A sót, a porcukrot, a mandulaaromát meg a fölvert tojást hozzáadjuk, végül a liszttel összeforgatott pisztáciával összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A vaníliás tésztához a puha (szoba hőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A kettéhasított vaníliarúd kikapart húsával, csipetnyi sóval, a felvert tojással és a liszttel összedolgozzuk, fóliába téve szintén 2 órán át a hűtőben pihentetjük.
3. Ahogy a képen látható, kétféleképpen is formázhatjuk: kis tekercsnek vagy „sakktáblának”. Előbbihez mindkét tésztát elfelezzük, a vaníliásat enyhén meglisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír vagy folpack között kb. 25x20 centis lappá nyújtjuk. Kissé felvert
tojásfehérjével megkenjük, majd az ugyanekkorára ellapított pisztáciás tésztát is ráfektetjük. Szorosan föltekerjük. A maradék tésztából ugyanígy még egy tekercset formálunk. Alufóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.4. A másik formához a pisztáciás tészta kb. egyharmadát lecsípjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír vagy folpack között kb.25x17 centis, kb. 3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. A maradék tésztát 1 centi vastag, téglalap alakúra lapítjuk, majd 1 centi vastag csíkokra vágjuk. A vaníliás tésztát ugyanígy felcsíkozzuk, azaz 6, egyenként kb. 25 centi hosszú csíkra vágjuk. A kinyújtott tésztát a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük. Felénk eső oldalán, hosszában 4-4 „fehér” illetve „zöld” tésztacsíkkal felváltva kirakjuk.
Tojásfehérjével megkenjük, majd újabb 4 csíkot rakunk rá úgy, hogy a fehérre zöld, a zöldre fehér kerüljön. Lekenjük, majd még egy réteget ráfektetünk, és a tetejét is lekenjük. Az alaptésztát ügyesen ráhajtjuk, majd alufóliába csomagoljuk, 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.5. Akár tekercses, akár sakktábla szerűre formáltuk, a tésztát éles késsel kb. 0,5 centi vastagon fölszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben,
közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, sütőpapírral bélelt fémdobozokba rakjuk. Száraz, hűvös helyen 1 hónapig is eláll.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.