Pasztinákkrémleves

Pasztinákkrémleves recept
Hozzávalók
•  2 evőkanál vaj
•  1 db nagyobb fej vöröshagyma
•  2 db kisebb burgonya
•  1 db alma
•  1 gerezd fokhagyma
•  4 db paszternák
•  1 l csirkealaplé
•  1 kávéskanál szerecsendió-virág
•  1 kávéskanál csombor
•  1 kávéskanál mustár vagy citromlé
•  1 dl tejszín

Elkészítés módja

1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel, majd egy lábosban kezdjük felolvasztani a vajat.

2. Pirítsuk meg benne a zöldségeket a vékonyra felszeletelt pasztinákkal együtt.

3. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel kb. 1,5 dl vízzel és pároljuk egy rövid ideig fedő alatt.

4. Ezután öntsük fel a húslevessel, ízesítsük egy kiskanál citromlével, vagy dijoni mustárral és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek.

5. Amikor kész a leves egy botmixerrel törjük össze, illetve pürésítsük.

6. Öntsük hozzá a tejszínt és visszatéve a tűzre még kb. 3-5 percig főzzük, de ekkor már ne forraljuk.

7. Ízlés szerint borssal vagy szerecsendió virággal, majoránnával, csomborral megszórva tálaljuk.

8. De diétánknak megfelelően kínálhatjuk pirított zsemlekockákkal, 1 kiskanál bazsalikomos pesztóval, reszelt parmezán sajttal, vagy ropogós bacon csíkokkal is.

9. Én ezúttal csak friss, ropogós kenyérrel fogyasztottam.

Pasztinákkrémleves recepthez fűződő történet, jótanács

A pasztinák az ún. újra felfedezett zöldségek csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy már az ókor óta ismert, de később népszerűségéből sokat veszített, főként a burgonya megjelenése után. A 20. század közepe óta a leglenézettebb zöldségek közé tartozott, egészen az utóbbi 10 évig. Napjainkban azonban újra felfedezték, mint szívbarát zöldséget, ugyanis jóformán nem tartalmaz zsírt, koleszterint, tehát a fogyókúrázók számára a legideálisabb tápanyagforrás. Ugyanakkor vitaminokban és ásványi sókban, rostban, folsavban, káliumban, keményítőben gazdag. Hatóanyagai, mint ahogy a külseje is, hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén kiváló hatású. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban is felhasználják ízesítőként. Kevesen tudják azonban, hogy a növény levelei alkalmasak főzelék készítésére. Régen, különösen a babételek készítéséhez volt nélkülözhetetlen.

A leírásban szereplő Pasztinákkrémleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.