Pasztinákkrémleves
Elkészítés módja
1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel, majd egy lábosban kezdjük felolvasztani a vajat.
2. Pirítsuk meg benne a zöldségeket a vékonyra felszeletelt pasztinákkal együtt.
3. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel kb. 1,5 dl vízzel és pároljuk egy rövid ideig fedő alatt.
4. Ezután öntsük fel a húslevessel, ízesítsük egy kiskanál citromlével, vagy dijoni mustárral és főzzük addig, amíg megpuhulnak a zöldségek.
5. Amikor kész a leves egy botmixerrel törjük össze, illetve pürésítsük.
6. Öntsük hozzá a tejszínt és visszatéve a tűzre még kb. 3-5 percig főzzük, de ekkor már ne forraljuk.
7. Ízlés szerint borssal vagy szerecsendió virággal, majoránnával, csomborral megszórva tálaljuk.
8. De diétánknak megfelelően kínálhatjuk pirított zsemlekockákkal, 1 kiskanál bazsalikomos pesztóval, reszelt parmezán sajttal, vagy ropogós bacon csíkokkal is.
9. Én ezúttal csak friss, ropogós kenyérrel fogyasztottam.
Pasztinákkrémleves recepthez fűződő történet, jótanács
A pasztinák az ún. újra felfedezett zöldségek csoportjába tartozik, ami azt jelenti, hogy már az ókor óta ismert, de később népszerűségéből sokat veszített, főként a burgonya megjelenése után. A 20. század közepe óta a leglenézettebb zöldségek közé tartozott, egészen az utóbbi 10 évig. Napjainkban azonban újra felfedezték, mint szívbarát zöldséget, ugyanis jóformán nem tartalmaz zsírt, koleszterint, tehát a fogyókúrázók számára a legideálisabb tápanyagforrás. Ugyanakkor vitaminokban és ásványi sókban, rostban, folsavban, káliumban, keményítőben gazdag. Hatóanyagai, mint ahogy a külseje is, hasonlóak a petrezselyeméhez, gyökerének főzete vizelethajtó, görcsoldó, vese- és epekő, illetve gyomorbajok esetén kiváló hatású. A gyökérből nyert anyagokat a likőriparban is felhasználják ízesítőként. Kevesen tudják azonban, hogy a növény levelei alkalmasak főzelék készítésére. Régen, különösen a babételek készítéséhez volt nélkülözhetetlen.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.