Parajos lasagne
Elkészítés módja
1. A paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket szűrőbetétbe rakjuk és folyó hideg víz alatt alaposan megmossuk. Ezután forrásban lévő, enyhén sózott, szódabikarbónás vízbe dobjuk. Az újraforrástól számított 2 percig főzzük, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük.
2. A vajat egy lábasban vagy nagy serpenyőben fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát rádobjuk, fél perc alatt megfuttatjuk. A parajt hozzáadjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, jól átkeverjük, fakanállal egy kicsit össze is törjük, a tűzről lehúzzuk.
3. A mártáshoz a vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. A tejet apránként hozzáöntjük, folyamatosan keverve pár perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, és a sajt felét is hozzáadjuk.
4. Egy akkora tepsibe vagy tűzálló tálba, amibe 4 lasagne lap pontosan belefér, 2-3 evőkanál sajtos mártást locsolunk, elsimítjuk. A 4 tésztát belefektetjük. Erre a sajtos mártás egyötödét, kb. egy 2 decis merőkanálnyit rálocsolunk, elsimítjuk. A fokhagymás paraj negyedét vékony rétegben szépen elrendezzük rajta. Újra tészta következik, majd mártás és paraj. A rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A lényeg, hogy a tetején sajtos mártás legyen, különben a tészta nem puhul meg.
5. A tetejét a maradék reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) kb.25 percig sütjük. 10 percnyi pihentetés után, fölszeletelve tálaljuk.
Parajos lasagne recepthez fűződő történet, jótanács
Spenót helyett pirított gombával vagy roppanósra főzött zöldségkeverékkel is ugyanígy készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.