Palacsinta

Palacsinta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  20 dkg (kb. 10 evőkanál) finomliszt még jobb ha a fele rétesliszt; de részben vagy egészben Graham-liszt illetve zabpehelyliszt is lehet
•  2 tojás
•  3 dl tej
•  1.5 dl szódavíz vagy ásványvíz (víz is lehet)
•  csipetnyi só
•  3 evőkanál olaj
a sütéshez:
•  kb. 4 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, a tojásokat beleütjük, majd a tejjel simára keverjük (a tejre érzékenyek szódavizet használhatnak helyette). Csak ezután hígítjuk a szódavízzel, különben csomós lesz. Ha mégis így járunk, szűrjük át. Ezután megsózzuk, az olajat is beleöntjük, 15 percig pihentetjük.

2. A sütéshez való olajból egy evőkanálnyit a palacsintasütőbe (lehetőleg teflonbevonatú legyen) töltünk, és jól megforrósítjuk. Ezután visszaöntjük a többihez, a forró serpenyőbe pedig egy kis merőkanálnyi masszát csorgatunk úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk, így a tészta egyenletesen elterül benne.

3. Újra a tűzre tesszük, és a közepesnél valamivel erősebb lángon a palacsinta alsó oldalát megsütjük. Ez jó 1 perc. A sülést úgy ellenőrizhetjük, hogy széles falapáttal a palacsinta szélét felhajtjuk, illetve a serpenyőt megrázzuk. Ha a palacsinta a palacsintasütőben könnyedén csúszkál, akkor már jó.

4. Ekkor a falapátot teljesen alácsúsztatjuk, és a palacsintát megfordítjuk. A bátrabbak úgy is megfordíthatják, hogy a palacsintát a serpenyő elejére csúsztatják, majd egy felfelé irányuló hirtelen mozdulattal a levegőbe dobva a másik oldalára fordítják, és a serpenyővel elkapják. Ez a művelet némi gyakorlatot igényel.

5. A palacsinta másik oldala hamarabb, fél perc alatt megsül. A kész palacsintát – ami akkor jó, ha papírvékonyságú – tányérra csúsztatjuk. A sütést ugyanígy folytatjuk, vagyis olajat forrósítunk a serpenyőben, kiöntjük belőle (kenőtollal is kikenhetjük), a masszát beleöntjük. A kész palacsintát a másik tetejére csúsztatjuk. Tálaláskor töltelékkel megkenjük, és felhengergetjük vagy háromszög, illetve batyu formájúra hajtjuk.

Töltelékek: – A lekvároshoz: Bármilyen lekvárral tölthetjük. 1 evőkanálnyit a tésztára kenünk, és felhengergetjük. Ha a lekvár túl sűrű, egy kevés vízzel vagy rummal hígíthatjuk. – 25 deka tehéntúrót áttörünk, 2-2 evőkanál tejföllel és cukorral (méz is lehet) összekeverjük, de kerülhet bele 2-3 evőkanálnyi mazsola meg egy citrom lereszelt héja is. A palacsintát ezzel a masszával megkenjük, felhengergetjük. Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe 1 tojássárgáját keverünk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk. Így töltjük a palacsintákba, amiket kivajazott tűzálló tálba fektetünk, egy kevés tejföllel meglocsolunk, és 10-15 percre forró sütőbe tolunk. Tálaláskor a tetejére porcukrot szitálunk. – A mogyorókrémeshez: Mogyorókrémből, azaz Nutellá-ból 1-1 evőkanálnyi kell minden palacsintába, amivel megkenjük, azután felhengergetjük. Variálhatjuk úgy is, hogy ha kész, kivajazott tűzálló tálba rakosgatjuk, egy kevés tejszínnel meglocsoljuk, sütőben kissé összesütjük. – A kapros-juhtúrós változathoz: 25 deka juhtúrót áttörünk, 2-3 evőkanálnyi tejföllel lágyítjuk, fél csokor fölaprított kaporral fűszerezzük. Felhengergetjük, kivajazott tűzálló tálba rakjuk, sütőben megforrósítjuk. – A pudingoshoz: Pudingporokból sokfélét kapni. Ezeket az előírás szerint kell elkészíteni, majd 1 evőkanálnyi pudingot még melegen a palacsintára kenni, és felhengergetni. – A kakaóshoz: Kakaós vagy fahéjas palacsintához az említetteket kristálycukorral kell összekeverni, 1 evőkanálnyit a palacsintára szórni, és feltekerni.

A leírásban szereplő Palacsinta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (palacsinta receptek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.