Nemzeti marhasült

Elkészítés módja
1. A húst hegyes, vékony késsel rostjaival párhuzamosan, egymástól egyenlő távolságban felszúrjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, megmossuk, majd nagyjából azonos (körülbelül ujjnyi) vastagságú és olyan hosszú szálakat faragunk belőlük, hogy a húst végigérjék. A leeső forgácsot félrerakjuk.
2. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg az egészben hagyott uborkát a hús nyílásaiba csúsztatjuk úgy, hogy középre a gyökér kerüljön. Sóval, borssal bedörzsöljük, majd zsineggel szorosan átkötözzük.
3. Ezután az olajon körös-körül hirtelen megpirítjuk, majd kiemeljük, és félretesszük. A visszamaradó zsiradékban a cukrot karamellizáljuk, majd a zöldségforgácsot és a tisztított, apróra vágott hagymát kevergetve megpirítjuk benne. A húst visszatesszük, a bor felét ráöntjük, de még 3 deci vizet is adunk hozzá.
4. A mustárral, a paradicsompürével, a babérlevéllel meg a kakukkfűvel ízesítjük. A kicsumázott almát kockákra vágjuk, és mellészórjuk. Felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára pároljuk. Elfövő levét vízzel és a maradék borral pótoljuk.
5. Amikor a hús megpuhult, a lábasból kiemeljük, a babérlevelet kidobjuk, és a zöldséges levet hűlni hagyjuk. Végül szitán áttörjük vagy turmixoljuk, így sűrű mártást kapunk.
6. Tálaláskor a húst felszeleteljük, és a mártásban megforrósítjuk. Köretnek párolt rizs, zöldborsó és szalmaburgonya illik hozzá.
Nemzeti marhasült recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a fogás az 1950–60-as évek kitűnő szakácsmestereinek kreációja, mely az 1848-as forradalom tiszteletére született.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.