Nemzeti marhasült

Nemzeti marhasült recept
Hozzávalók
•  60-70 dkg hosszúkás marhacomb vagy kicsontozott magas hátszín
•  2 közepes sárgarépa
•  2 közepes petrezselyemgyökér
•  kb. 15 dkg csemegeuborka
•  őrölt fekete bors
• 
•  3 evőkanál olaj
•  2 evőkanál kristálycukor
•  1 közepes vöröshagyma
•  4 dl vörösbor
•  2 kiskanál mustár
•  2 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  fél kiskanál őrölt kakukkfű
•  1 alma
•  2 babérlevél

Elkészítés módja

1. A húst hegyes, vékony késsel rostjaival párhuzamosan, egymástól egyenlő távolságban felszúrjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk, megmossuk, majd nagyjából azonos (körülbelül ujjnyi) vastagságú és olyan hosszú szálakat faragunk belőlük, hogy a húst végigérjék. A leeső forgácsot félrerakjuk.

2. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret meg az egészben hagyott uborkát a hús nyílásaiba csúsztatjuk úgy, hogy középre a gyökér kerüljön. Sóval, borssal bedörzsöljük, majd zsineggel szorosan átkötözzük.

3. Ezután az olajon körös-körül hirtelen megpirítjuk, majd kiemeljük, és félretesszük. A visszamaradó zsiradékban a cukrot karamellizáljuk, majd a zöldségforgácsot és a tisztított, apróra vágott hagymát kevergetve megpirítjuk benne. A húst visszatesszük, a bor felét ráöntjük, de még 3 deci vizet is adunk hozzá.

4. A mustárral, a paradicsompürével, a babérlevéllel meg a kakukkfűvel ízesítjük. A kicsumázott almát kockákra vágjuk, és mellészórjuk. Felforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon puhára pároljuk. Elfövő levét vízzel és a maradék borral pótoljuk.

5. Amikor a hús megpuhult, a lábasból kiemeljük, a babérlevelet kidobjuk, és a zöldséges levet hűlni hagyjuk. Végül szitán áttörjük vagy turmixoljuk, így sűrű mártást kapunk.

6. Tálaláskor a húst felszeleteljük, és a mártásban megforrósítjuk. Köretnek párolt rizs, zöldborsó és szalmaburgonya illik hozzá.

Nemzeti marhasült recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a fogás az 1950–60-as évek kitűnő szakácsmestereinek kreációja, mely az 1848-as forradalom tiszteletére született.

A leírásban szereplő Nemzeti marhasült recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.