Molnárka sonkával és tormakrémmel

Molnárka sonkával és tormakrémmel recept
Hozzávalók
a molnárkához:
•  kb. 4.5 dl tej
•  4 evőkanál kristálycukor
•  4 dkg élesztő
•  1 kg BL–80-as fehér kenyérliszt
•  2 tojás
•  2 kiskanál só
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
•  1 tojás
a töltéshez:
•  20 vékony szelet gépsonka
a tormakrémhez:
•  10 dkg vaj
•  2 púpozott evőkanál finomliszt (5 dkg)
•  4 dl tej
•  1 csapott kiskanál só
•  4-5 evőkanál csemege reszelt torma
•  őrölt fekete bors
•  porcukor
•  citromlé

Elkészítés módja

1. A tejet a cukorral ízesítve meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 2-3 evőkanál lisztet adunk hozzá, letakarjuk, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután átöntjük egy nagy tálba.

A maradék lisztet rászórjuk, a tojásokkal, a sóval és a fölolvasztott, de nem meleg vajjal kb. 10 perc alatt bedagasztjuk. Letakarva, meleg helyen jó 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, vastagabb rúddá sodorjuk, és 5 részre osztjuk. Egyenként 20-25 centis kerek lappá nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Fordítva tekerjük föl mint a hagyományos kiflit, azaz a csúcsuktól kifelé, a széle felé tekerjük. Szélső csücskeiket kicsit visszahajtjuk a kifli alá, amiket azután kivajazott tepsibe rakunk, és újabb 1 órán át kelesztjük. Végül a tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 20-25 perc alatt megsütjük.

3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tormakrémet. Ehhez a vaj felét egy kisebb lábasban fölolvasztjuk, majd a lisztet megfuttatjuk rajta, de vigyázzunk, kicsit se piruljon meg. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, megsózzuk, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, elektromos habverővel kikeverjük, majd a maradék vajat (5 dkg) hozzáadva habosra keverjük. A reszelt tormával ízesítjük, és megkóstoljuk. Ha szükséges, egy kevés sóval, frissen reszelt tormával, őrölt fekete borssal, porcukorral és citromlével tökéletesíthetjük az ízét.

4. Tálaláskor a molnárkákat lapjában bevágjuk, 1-1 sonkaszeletet hajtogatunk bele, aminek a tetejére csillagcsöves habzsákból rányomjuk a tormakrémet.

Molnárka sonkával és tormakrémmel recepthez fűződő történet, jótanács

A molnárka 2-3 nappal a készítése után is pontosan olyan, mintha frissen sült volna, ha mikrohullámú sütőben 15-20 másodperc alatt megmelegítjük.

A leírásban szereplő Molnárka sonkával és tormakrémmel recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.