Káposztás bukta és káposztás lángos
Elkészítés módja
1. A káposztás buktához a káposztát kitorzsázzuk, foltos külső leveleit eltávolítjuk, majd a fejet megmossuk és lereszeljük. Kb. 1 kiskanál sóval összekeverjük, fél órán át állni hagyjuk, hogy levet eresszen, azután kicsavarjuk.
2. Ezt a reszelt káposztát egy lábasban, a megforrósított olajon megborsozva megpirítjuk, majd lefödve puhára pároljuk.
3. Közben elkészítjük a tésztát. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt 1 deci cukros tejben fölfuttatjuk, a liszthez adjuk és a tojások sárgájával, csipetnyi sóval meg a maradék tejjel 5-6 perc alatt közepesen kemény kelt tésztává dagasztjuk. Végül az olajat is beledolgozzuk. Langyos helyen letakarva kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon félujjnyi vastagra nyújtjuk, és 10x10 centis négyzet alakú lapokra szabjuk. Mindegyik közepére párolt káposztát halmozzuk, majd a tészta két oldalát visszahajtjuk, és mint a töltött káposztát, összegöngyöljük. Az így kapott buktákat bő olajban (egyik oldalát lefödve, a másikat fedő nélkül - ahogyan a farsangi fánkot is szokás) kb.4 perc alatt pirosra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
5.A káposztás lángoshoz egy kevés tejet (kb.1 decit) meglangyosítunk, az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen kb.15 perc alatt felfuttatjuk.6. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztőt beleöntjük. Megsózzuk, a langyos tejet és vizet hozzáadjuk, intenzíven 8-10 percig dagasztjuk.
7. Akkor jó, ha majdnem elválik az edény falától, könnyű, lágy, kicsit ragadós tészta lesz belőle. Ha kell, 1-2 evőkanál lisztet még beledolgozhatunk. A tetejét egy kevés liszttel meghintjük, letakarjuk, meleg helyen 45 percen át kelesztjük.
8. Ez elég idő arra, hogy elkészítsük a rávalót. A káposztát megtisztítjuk, kitorzsázzuk, lereszeljük. Az olajat egy lábasban kissé megforrósítjuk, majd a cukrot pár perc alatt világosbarnára karamellizáljuk rajta. A káposztát beleszórjuk, lepirítjuk, majd sóval, borssal ízesítve, lefödve kb.20 perc alatt megpároljuk.
9. A tésztát meglisztezett gyúrólapra borítjuk, rúddá sodorjuk, és lisztbe forgatott késsel kb.15 egyforma darabra vágjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, újabb 20 percig kelesztjük.
10. Egy széles serpenyőben vagy lábasban kb.5 deci olajat megforrósítunk. A tésztát két kézzel, egymástól ellentétes irányba húzogatva jó tenyérnyire széthúzzuk, majd a forró olajban oldalanként 1,5-2 perc alatt aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Végül az ugyancsak forró káposztát egyenletesen ráhalmozzuk.
11. A legtöbb figyelmet a lángos sütése igényli: ha túl meleg az olaj, a tészta hirtelen sül meg, belül nyers marad; ha pedig hideg, akkor a tészta túlzottan megszívja magát. Célszerű ezért először csak egy kis darab nyers tésztát az olajba tenni, ezzel ellenőrizhetjük, elég forró e. Egyszerre csak 2 lángost készítsünk, hogy legyen helyük sülni. A lángosokat kissé megsózva, tejföllel vagy egy kevés vízzel összekevert zúzott fokhagymával megkenve is tálalhatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.