Mézes akác- vagy bodzaparfé

Mézes akác- vagy bodzaparfé recept
Hozzávalók
•  10 fürt közepesen kinyílt fehér akácvirág vagy 5 nagyobb kinyílt bodzavirág
•  3 dl tej
•  3 tojás
•  30 dkg virágméz
•  6 dl habtejszín
a tálaláshoz:
•  méz
•  tejszínhab

Elkészítés módja

1. Az akácvirágfürtökről a virágokat levágjuk, a tejbe dobjuk; ha bodzával készítjük, akkor annak morzsoljuk apró virágait a tejbe. A lényeg, mindkét esetben minél kevesebb szár kerüljön bele. Fölforraljuk, lefödve hűlni hagyjuk, majd leszűrjük.

2. A tojásokat kissé felverjük, a mézzel simára dolgozzuk, a virágillatos tejet belecsorgatjuk. Kis lángon, habverővel szüntelen kevergetve fölforraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik, olyan lesz, mint egy vaníliamártás. A tűzről levéve addig keverjük, amíg ki nem hűl, hogy ez gyorsabban menjen, jeges vízbe is állíthatjuk. A kevergetésnek nemcsak az a célja, hogy a massza ne tapadjon az edény falára, hanem az is, hogy ne essen össze, vagyis a térfogata se csökkenjen. Kb. fél órára letakarva betesszük a hűtőbe.

3. A tejszínt kemény habbá verjük. Kb. a harmadát a hideg tejes krémbe forgatjuk. Széles, könnyed mozdulatokkal két részletben adjuk hozzá a maradék tejszínhabot. Hideg vízzel kiöblített, még jobb, ha folpackkal bélelt őzgerincformába töltjük, és kifagyasztjuk.

4. Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe állítjuk, tartalmát vágódeszkára borítjuk, forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeletelve tányérra rakjuk. Egy kevés mézet rácsurgatunk, tejszínhabbal díszítjük.

5. A fahéj remekül harmonizál mind az akác, mind a bodzaparféval és a mézzel, ezért úgy is tálalhatjuk, hogy a tányérokra egy kevés őrölt fahéjat szitálunk, és erre fektetjük a parfét.

Mézes akác- vagy bodzaparfé recepthez fűződő történet, jótanács

Fontos betartani azt a folyamatot, hogy a tejszínhabot keverjük több részletben a mézes tejes krémbe; mert ha fordítva csináljuk, és a krémet csurgatjuk a tejszínhabba, akkor az könnyen összeugorhat, kicsapódhat! Az eredeti recept — mely Czermann János mestercukrásztól származik —, az akácparfé készítéséhez akácmézet ajánl. Mi azért tértünk el ettől, mert az akácméz jóval drágább mint a virágméz, azonkívül együtt már nagyon töményen akác ízt adtak a parfénak, ami nem biztos, hogy mindenkinek bejön.

A leírásban szereplő Mézes akác- vagy bodzaparfé recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.