Mátrai lány túrós lepénye
Elkészítés módja
1. Az élesztőt cukros meleg tejben felfuttatjuk.
2. Két diónyi zsírt elmorzsolunk a lisztben. Beletesszük a tojásokat, tejfölt és egy pici sót. Kevés tejjel és olajjal langyosan dagasztom. Addig kell kézzel dagasztani, míg a kezünk meg nem tisztul (a tésztának gyengének kell lennie).
3. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd sütőpapírral kinyújtva bélelt gáztepsibe tesszük. A szélét tojással megkenjük, a közepét megszurkáljuk. Ameddig a tészta kel, bekeverjük a túrót.
4. A túrót főtt burgonyával, tojással, cukorral, vaníliás cukorral, citrom héjával és kicsi tejföllel összekeverjük, de nem törjük össze.
5. A tésztára tesszük, a tetejét tojással megkenjük. Erre fahéjból rácsot rakunk, közepükbe 1-1 szem vízben áztatott mazsolát (természetesen mazsola nélkül is el lehet készíteni).
6. Forró sütőben sütjük (később mérsékeljük a tüzet), míg a tészta el nem válik a tepsitől. (200 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a hőfokot vegyük le 180-ra).
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.