Csokoládémázas, túrós őzgerinc, avagy „Túró Rudi” szelet

Csokoládémázas, túrós őzgerinc, avagy  „Túró Rudi” szelet  recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  20 dkg finomliszt
•  2 evőkanál porcukor
•  2 evőkanál keserű kakaópor
•  késhegynyi szódabikarbona
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  1 tojássárgája
•  2-3 evőkanál tejföl
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a túrótöltelékhez:
•  50 dkg tehéntúró
•  5 tojás
•  1 tojásfehérje
•  12 dkg porcukor
•  2 csomag vaniliás cukor
•  1 kisebb citrom reszelt héja
•  2 evőkanál búzadara
a csokoládémázhoz:
•  4 evőkanál kristálycukor
•  4 evőkanál keserű kakaópor
•  4 evőkanál víz
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet a porcukorral, a kakaóval és a szódabikarbónával összeforgatjuk, majd a vajjal vagy a margarinnal elmorzsoljuk. A tojássárgájával és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tészta legyen belőle.

2. Egy őzgerincformát kikenünk, belisztezünk. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy az őzgerincformát kényelmesen kibélelhessük vele, és majd a töltelékre is boríthassuk, ehhez kb. 32x27 centisre kell nyújtani. Az őzgerincformát kibéleljük vele úgy, hogy túllógjon az a rész, amit majd visszahajtunk.

3. A töltelékhez a túrót átpasszírozzuk, majd a tojások sárgájával, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a búzadarával kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, könnyed mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Ezt a masszát a tésztával bélelt formába simítjuk, majd a túllógó tésztát ráhajtjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb.40 percig sütjük, elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután tálra borítjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.

4. A mázhoz valókat egy kisebb lábasban kevergetve addig melegítjük, míg a cukor és a vaj (margarin) felolvad benne. A túrós őzgerincet ezzel egyenletesen bevonjuk, és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.

5. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb.ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

A leírásban szereplő Csokoládémázas, túrós őzgerinc, avagy „Túró Rudi” szelet recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (túró rudi) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.