Mákos, narancsos zserbó
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk.
2. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 centis lappá nyújtjuk, és egy kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk. Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon, és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
3. A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
4. Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk a vizet rákanalazzuk, kevergetve fölforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű, a tűzről lehúzzuk, a vajat vagy margarint beledobjuk. A zserbó tetejére simítjuk, és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul, az íze összeérik.
Mákos, narancsos zserbó recepthez fűződő történet, jótanács
Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.